BAC 2021. Ce probe nu vor mai susține elevii, de fapt. Anunț de ultimă oră al Ministerului Educației
Se anunță schimbări importante pentru elevii claselor care urmează să dea bacalaureatul în anii care urmează. Ei nu vor mai susține o probă importantă.
Ce probe nu vor mai susține elevii, de fapt
Elevii nu vor mai susține probele de competențe lingvistice de comunicare în limbă română, în limba materne, de competențe digitale și într-o limbă străină din calendarul de bacalaureat.
Aceste probe vor fi echivalate, la fel ca anul trecut, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației.
„În conformitate cu dispozițiile articolul 361 alineatul 3) litera c) din Legea n.r 1/ 2011, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul școlar 2020 – 2021, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română,
probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale
se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.
Pentru cine este valabilă Ordonanța
Testul din proiectul de ordonanță spune că Legea Educației nu va fi modificată, iar articolul nu se referă la elevii care susțin bacalaureatul anul acesta. Ordonanța este valabilă pentru generațiile care încep clasa a IX-a în anul școlar 2020-2021.
„Examenul de bacalaureat se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2020-2021” (Nota: onform pct. 2 al art. I din Ordonanța de Urgență nr. 79 din 20 decembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 1032 din 23 decembrie 2019,
termenul pentru desfășurarea examenului de bacalaureat, prevăzut la lit. c), alin. (3) al art. 361 din Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la absolvirea clasei a XII-a/ a XIII-a de către generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2024-2025), prevede legea.
Și anul trecut competențele s-au echivalat, pe baza metodologiei publicată printr-un ordin de ministru.
Adică, un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice a mediilor anuale la disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a și a X-a.
- nivelul “utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
- nivelul “utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
- nivelul “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
- nivelul “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.
În ceea ce privește competențele de comunicare în limba română, metodologia echivalării s-a făcut în acest fel: media aritmetică a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba și literatura română a devenit calificativ la proba orală de la Bac 2020.
- cei cu media între 5 și 6,99 sunt ”utilizatori medii”
- mediile între 7 și 8,49 primesc calificativ ”utilizator avansat”
- mediile între 8.50 și 10 primesc calificativul ”utilizator experimentat”