BAC 2020. Lista școlilor profesionale și a liceelor tehnologice. Așa poți ajunge pe piața muncii

de: Ana Chivu
30 06. 2020

Elevii pot face contact cu piața muncii mai ușor. O paltformă digitală le indică școlile profesionale și cererea de pe piață. Listele cu tot ce au nevoie le sunt puse la dispoziție de către Organizația neguvernamentală CivicNet.

BAC 2020. Cum poți să ajunpe piața muncii?

Organizația neguvernamentală CivicNet pune la dispoziție absolvenților claselor a XII-a o listă cu posibilități după examenul maturității, anume “harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România”, potrivit unui comunicat de presă. Mai pe scurt, elevii vor face cunoștință cu prima platformă digitală care conectează meseriile pregătite în școlile profesionale cu potențial de cerere din piața muncii în funcție de mai multe domenii de activitate. Platforma este dezvoltată în parteneriat cu Ministerul Educației și oferă informații actualizate tuturor celor interesați precum: părinți, elevi, companii, intituții de învățământ și decidenți. Comuncatul mai arată că părinții elevilor pot afla de pe meserii.ro școlile profesionale sau liceele tehnologice din zona în care locuiesc, dar și de ce calificări au nevoie, cât și numărul de firme din domeniu care ar putea să le fie convenabile.

„Companiile pot afla în ce regiuni găsesc viitori absolvenţi în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere şi dezvoltare. Instituţiile de învăţământ şi decidenţii pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente şi utilaje în scop didactic) şi pot decide adaptarea programei şi politici publice mai bune”, se adaugă în comunicat.

BAC 2020. Lista școlilor preofsionale și a liceelor tehnologice

„Facem toate eforturile tehnice necesare pentru a asigura disponibilitatea platformei”

“Am crezut într-un proiect în care sectoarele public, civic şi privat colaborează pentru prima dată în crearea unui instrument digital de vizualizare de date deschise (open data). Ne bucurăm că noi, CivicNet, alături de partenerii noștri, avem oportunitatea de a contribui la producerea unei schimbări pozitive în zona educaţiei, prin digitalizare. Am pus întotdeauna oamenii și nevoia de informare a acestora pe primul loc. Facem toate eforturile tehnice necesare pentru a asigura disponibilitatea platformei și pentru a aduce date și informații utile și de interes.”
Ionuț Popa, coordonatorul proiectului