Avocatul Adrian Cuculis rupe tăcerea după explozia de la Călimănești. Ce nu știu românii: ”Nu vreau să panichez pe nimeni”

de: Rosu Ioana
21 09. 2023

După tragedia petrecută în cursul nopții de miercuri spre joi, în pe Autostrada Moldovei, în dreptul localității Călimănești, apar mai multe informații îngrijorătoare legate de riscul la care suntem expuși, fără să bănuim. Noaptea trecută, patru oameni au murit carbonizați, iar alți cinci se află internați în spital, după un incendiu izbucnit la o magistrală de gaz. Avocatul Adrian Cuculis vine cu dezvăluiri menite să aducă puțină lumină în acest caz.

Cum s-a produs explozia, urmată de incendiu

Potrivit ultimelor informații, explozia de la Călimănești s-a produs după ce un utilaj de săpat a lovit magistrala de gaz. Ulterior, au apărut scântei mecanice, care au provocat incendiul.

”În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că a fost o explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale şi apariţiei scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe şantierul autostrăzii A7”, au transmis reprezentanţii ISU Vrancea.

În urma impactului violent, patru muncitori care lucrau pe tura de noapte la autostradă au murit carbonizați, iar alți cinci au fost răniți, doi dintre ei suferind arsuri de peste 40% din suprafața corpului.

Se pare că persoanele moarte aveau vârste curpinse între 29 și 47 de ani, fiind originari din județele Vrancea, Neamț și Bacău. Printre victimele decedate se numără și un tânăr din Cârligele, Vrancea.

El avea 29 de ani și făcuse nunta la începutul lunii septembrie, iar soția lui este însărcinată, potrivit publicației locale Vrancea24. Familiilor victimelor sunt în stare de șoc și vor să afle cine este de vină pentru tragedie.

Cine este de vină pentru tragedie

Transgaz, operatorul național de transport al gazelor naturale din România, a emis acuzații serioase împotriva constructorului UMB în urma exploziei de la Călimănești de pe șantierul Autostrăzii Moldovei.

Conform Transgaz, constructorul nu a respectat prevederile avizului de amplasament emis de Transgaz pentru lucrarea „Autostrada Focșani-Bacău,” care includea și rețele de utilități, și nici nu deținea avizul necesar pentru proiectul tehnic de relocare sau înlocuire a conductei de gaz afectate de proiect.

Pe de altă parte, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis un comunicat de presă contrazicând afirmațiile Transgaz și oferind clarificări cu privire la situația de pe șantierul Autostrăzii Moldovei, unde a avut loc explozia urmată de incendiu.

Astfel, CNAIR susține că  firma Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci era implicată în lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.

Avocatul Adrian Cuculis, despre neregulile care se petrec în România

Incendiul din Călimănești va scoate la suprafață multe ilegalități care se întâmplă în România, iar de acest lucru ne avertizează avocatul Adrian Cuculis, cel care se ocupă cu rezolvarea multor cazuri de interes public.

Tragedia petrecută azi-noapte completează șirul de nereguli și incendii care au pus stăpânire pe țara noastră, dar și pe cel al superfiacialității autorităților, care aruncă vina de la o instituție la alta.

”Se pare că se pare că suntem într-un deceniu al exploziilor în România. Nu vorbim despre faptul că această explozie, care, după cunoștințele mele, este una în premieră la o rețea de transport gaze, deci nu la o conductă secundară, putea să fie ceva extraordinar de extins acolo”, și-a început avocatul intervenția.

Adrian Cuculis a atenționat, cu mențiunea că nu urmărește să sperie cetățenii, că ceea ce s-a întâmplat la Călimănești se poate întâmpla oriunde în țară, având în vedere că rețelele de gaze ale Transgazului trec chiar și sub locuințe, firme și spații comerciale, cu avize acordate în mod frecvent.

Avocatul a menționat că explozia poate fi rezultatul unei erori umane sau al unei neglijențe din partea angajatorului, sau poate avea drept cauză o eroare umană.

În oricare dintre aceste cazuri, ancheta penală este în desfășurare, iar investigația ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) joacă, de asemenea, un rol important, deoarece determină procedurile ulterioare pe care autoritățile trebuie să le urmeze.

”Nu vreau să panichez pe nimeni, dar să știți că aceste rețele de gaze tranzitează și împânzesc toată România, cele ale Transgazului, și trec chiar pe sub anumite imobile de locuit, firme, spații comerciale, prin mijlocul comunelor, mai bine zis, iar foarte mulți au posibilitatea și chiar construiesc lângă ele.

Se dau avize pe bandă rulantă și nu este niciun fel de problemă. Este posibil să fie un accident de muncă. Accidentul de muncă este caracterizat de faptul că angajatorul nu a luat toate măsurile de protecție cu privire la o anumită activitate.

Sau poate să fie declarată ca o eroare umană și unul dintre muncitorii respectivi, sau poate chiar șeful de echipă, să fie tras la răspundere dacă mai supraviețuiește”, a transmis în continuare acesta, pentru Antena 3 CNN.