Un renumit medic avertizează cetățenii. Ce a descoperit după analiza a sute de radiografii ale pacienților cu COVID-19: „E ceva ce n-am mai întâlnit niciodată”

de: Rosu Ioana
29 06. 2020

După avertizările autorităților și a medicilor, un alt cadru medical se alătură grupului. De data aceasta este vorba de Iulia Trifu, medic radiolog la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, principalul spital din regiune care tratează paersoanele infectate cu Covid-19.

Pacienții vindecați de COVID-19 rămân cu afecțiuni grave la plămâni

Medicul Iulia Trifu din Cluj  trage un semnal de alarmă și le explică cetățenilor afecțiunile grave provcate de existența noului coronavirus în organism.  Aceasta povestește cu groază cum sute de radiografii demonstrează că pacienții care reușesc să se vindece de COVID-19 rămân cu afecțiuni grave ale plămânilor după mai multe săptămâni de la vindecare.

În plus, medicul clujean dezvăluie că peste 90% din pacienții testați pozitivi dezvoltă pneumonie bilaterală, ceea ce înseamnă că ambii plămâni sunt grav afectați.

Am auzit foarte multe, prea multe inepții de genul <<am fost acolo, n-a fost atât de rău, n-am avut nimic, a fost o răceală>> sau, mai rău, <<„Covidul nu există”>>, chiar după ce s-au externat”. Ei sunt puțini, dar cei mai mulți pacienți fac forme moderate, iar o parte fac forme severe.

În 90% din cazuri, evoluția înseamnă o pneumonie bilaterală, cu afectarea ambilor plămâni. E ceva ce n-am mai întâlnit niciodată, fiindcă evoluția spre vindecare e foarte lentă și foarte puțin influențată de tratament.

N-am avut evoluții spectaculoase în bine. Iar în privința complicațiilor, acestea pot apărea la orice persoană. Ești tânăr și sănătos fără nici un fel de comorbiditate, dar poți să dezvolți forme severe, care îți pun viața în pericol”, spune medicul, potrivit g4media.ro.

“Dacă nu te gândești la tine, gândește-te la părinții și bunicii tăi”

Iulia Trifu a explicat pentru G4media că starea de sănătate a pacienților vindecați este reevaluată la câte două săptămâni. Aceasta explică un fenomen extrem de ciduat și de trist, în contextul în care mulți dintre pacienții vindecați prezintă în continuare afecțiuni grave ale plămânilor, pe semne că focarele nu au dispărut din plămâni.

Îi reevaluăm la aproximativ două săptămâni de la negativare. Unii sunt bine, dar alții au leziuni în continuare și îi vom rechema. Unii au leziuni semnificative, urme prezente ale pneumoniei, de unde focarele acelea n-au dispărut din plămâni.

Nu e de joacă. Celor care nu cred în Covid-19 sau în efectele grave pe care le poate avea, le-aș spune în felul următor: <<nu se știe niciodată dacă ești cel care va face o viroză de sezon, cum o consideri tu, sau o gripă care trece sau dacă vei face o formă moderată/severă, care poate duce la complicații care să-ți pună viața în pericol.

E o loterie. Iar dacă ai o formă ușoară și nu te prea interesează, e important de știut că-i pui pe alții în pericol. Adică le pui viețile în pericol.

Dacă nu te gândești la tine și desconsideri tot ce înseamnă avertisment din partea autorităților, medicilor și specialiștilor în sănătate publică, măcar gândește-te la cei apropiați, la familie. Ai părinți, bunici, ai rude apropiate. Repet, avem tineri de 30-40 de ani care au ajuns la ATI, unde au stat săptămâni întregi”, a mai spus Iulia Trifu, potrivit g4media.ro.