Avertismentul unui medic pneumolog pentru fumători. În ce pericol se află
Medicul Florin Mihălțan a transmis un avertisment fumătorilor, categorie care se află pe lista oamenilor cu potențial crescut de îmbolnăvire.
Avertismentul unui medic pneumolog pentru fumători
În cadrul unui webseminar susținut de Metabolic Balance Romania, prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, a vorbit despre ce au de făcut bolnavii de astm care urmează corticoterapie inhalatorie ori orală, dar și despre tusea fumătorului, numită de acesta o capcană care marchează stadiul inițial al infecției cu noul virus.
Virusul SARS-CoV-2 atacă în principal sistemul respirator, iar celulele din mucoasa acestuia și cele din alveolele pulmonare au un nivel mai ridicat din receptorul ACE-2, calea de acces chimic prin care virusul poate infecta o celulă. O analiză a 1.100 de cazuri de COVID-19, publicată în British Medical Journal, arată că 12,4% dintre fumătorii activi care au fost internați la terapie intensivă au necesitat ventilație artificială sau au murit, comparativ cu 4,7% dintre nefumători.
Capcana fumătorului – obișnuița cu o tuse matinală
Conform medicului Mihălțan, fumătorul este o persoană la risc. Acesta precizează căile prin care poate crește riscul de infecție cu virusul COVID-19 a unui fumător.
„Pe de o parte, nicotina care scade oxigenarea la nivel de transportor sânge, pe de altă parte, toate gesturile pe care le face un fumător, suplimentar faţă de un nefumător, şi toate tabieturile de pregătire pentru fumat constituie risc”, a spus medicul.
Mai mult, medicul a vorbit despre un pericol atins prea puțin de specialiști, anume consumul cronic de tutun, când fumătorul este obișnuit cu o tuse matinală.
„Aşa cum este o capcană pentru depistarea tardivă pentru boli precum cancerul pulmonar, tot aşa, tusea fumătorului este o capcană care nu va spune mult despre modul în care a început să se modifice prin infecţie”, a explicat doctorul.
„Nu numai că îi creşte riscul de infecţie, creşte riscul de evoluţie spre o boală severă, severitatea înseamnă acel sindrom de detresă resiratorie acută, în care intervenţia se face în serviciile de ATI şi care fatalitatea, riscul de deces este mai mare”, concluzionează acestea.