Avertismentul ONU despre încălzirea globală: cât de gravă a fost situația în 2019 și ce ne așteaptă în 2020
Organizația Națiunilor Unite a emis un avertisment cât se poate de serios referitor la consecințele încălzirii globale. Datele adunate în ultimul deceniu confirmă, fără echivoc, situația foarte gravă în care se află planeta.
Temperaturile se analizează și se cataloghează în fiecare colț al mapamondului de la începutul secolului trecut. Cu toate acestea, Organizața Națiunilor Unite a emis un avertisment conform căruia deceniul trecut a fost cel mai cald din istorie. În acest context, oficialii ONU au atras atenția asupra faptului că 2020 va fi încărcat de numeroase episoade de vreme extremă.
Organizația Meteorologică Mondială, care și-a bazat constatările pe analiza principalelor date internaționale, a anunțat că a confirmat și datele transmise săptămâna trecută de agenția de monitorizare climatică a Uniunii Europene. Acelea arată că anul trecut a fost cel de-al doilea cel mai călduros an din istorie. Ca referință, fostul record fusese stabilit în 2016.
Din păcate, ne aflăm într-o situație îngrijorătoare. „Anul 2020 a început de unde a plecat 2019 – cu condiții meteorologice cu impact ridicat și evenimente legate de climă”, a declarat șeful OMM, Petteri Taalas, într-o declarație, referindu-se în special la incendiile din Australia, cu consecințe la nivel global. „Din păcate, trebuie să ne așteptăm la condiții de vreme extremă pe tot parcursul anului 2020 și în deceniile următoare, alimentate de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră care rețin căldura în atmosferă”, a continuat oficialul.
Conform ONU, temperaturile medii globale calculate în ultimii 5 ani (2015 – 2019) și ultimii zece ani (2010 – 2019) au fost cele mai mari înregistrate vreodată, în istoria temperaturilor consemnate. Această situație a început în urmă cu aproape patru decenii. „Din anii 1980, fiecare deceniu a fost mai cald decât precedentul”, a transmis agenția ONU într-un comunicat, avertizând că „se preconizează că această tendință va continua”.
Singurl sfat dat de Organizația Națiunilor Unite a vizat emisiile de gaze de seră. Dacă acestea nu reușesc să scadă cu 7,6% în fiecare an până în 2030, va fi imposibilă limitarea creșterii temperaturii medii cu doar 1,5%. În teorie, există un tratat în acest sens semnat la Paris, în urmă cu mai puțin de un an.