17 mai 2021 | 07:21

Avertismentul medicului Alexandru Rafila după relaxarea restricțiilor: „Există două categorii de efecte nedorite”

Sănătate
Avertismentul medicului Alexandru Rafila după relaxarea restricțiilor:
Alexandru Rafila, avertisment după relaxarea restricțiilor Sursă foto: Inquam Photos/ George Călin

Reprezentantul României la OMS a vorbit duminică despre riscurile relaxării restricțiilor și despre modul în care cetățenii trebuie să fie informați pentru a aborda această libertate în favoarea sănătății personale și celei publice. Potrivit medicului, purtarea măștii ar trebui să rămână valabilă în toate spațiile în care pericolul este încă prezent.

Care sunt riscurile la care este expusă populația după relaxare

Prezent la Târgu Mureș, acolo unde se derulează maratonul „Mureșul se vaccinează”, medicul Alexandru Rafila a făcut mai multe precizări legate de relaxările existente în acest moment, subliniind totodată cele două categorii de pericole care există în rândul populației după deciziile luate de autorități.

În primul rând, profesorul Rafila susține purtarea măștilor de protecție în spații deschise, acolo unde distanța între persoane nu poate fi de minimum 1, 5 metri. Potrivit acestuia, fiecare dintre cetățeni ar trebui să detecteze acest tip de aglomerări, luând măsurile cele mai sigure pentru sănătatea lor.

În al doilea rând, medicul consideră că, odată cu relaxarea, cetățenii trăiesc cu impresia că pericolul infectării cu Covid-19 a trecut, motiv pentru care revin la viața de dinainte fără a ține cont de câteva aspecte esențiale.

„Există două categorii de efecte nedorite şi aici, sigur, depinde foarte mult de modul în care cetăţenii sunt informaţi. De exemplu, ridicarea restricţiei, a prevederii privind utilizarea măştii în spaţii deschise şi menţinerea pentru spaţii aglomerate, chiar încercarea de definire a acestor spaţii aglomerate este relativă, pentru că un spaţiu deschis în care există o aglomerare de oameni ar trebui să fie sesizat de fiecare dintre noi. (…)

Cel de-al doilea risc este legat de eventualitatea pe care o consideră unii dintre concetăţenii noştri că, odată cu ridicarea acestor restricţii, nu mai există niciun fel de pericol şi că nu mai trebuie să se vaccineze”, a explicat Rafila, în cadrul conferinţei de presă de la Târgu Mureș.

În ce spații libere ar trebuie purtată în continuare masca

Alexandru Rafila a oferit câteva situații în care fiecare cetățean ar trebui să apeleze la masca de protecție, dacă există aglomerări care pot crește riscul transmiterii comunitare.

„Nu pot să spun doar în târguri, pieţe şi staţii de autobuz; poate să fie şi o altă situaţie şi, din cauza asta, cred că educarea populaţiei, chiar cu mici filmuleţe care să definească ce înseamnă un spaţiu aglomerat: un spaţiu aglomerat, e foarte simplu, e un spaţiu în care nu poţi să menţii distanţa măcar de un metru şi jumătate între două persoane, iar acolo ar trebui utilizată masca pentru că reduce riscul de transmitere. (…)

Această încercare pe care o facem noi, tot timpul, de a defini locurile care sunt aglomerate este exagerată, câteodată, pentru că şi într-o staţie de autobuz, seara la ora 22,00, este o singură persoană şi riscul de transmitere este zero pentru că este o singură persoană în staţie.

În schimb, într-un parc sau undeva unde se aglomerează lumea într-un anumit loc din diverse motive, este un eveniment cultural, sportiv şi aşa mai departe poate să constituie un spaţiu aglomerat. Lucrurile astea trebuie transmise oamenilor ca să înţeleagă la ce se referă. Acesta este unul dintre riscuri apropo de ridicarea restricţiilor”, a spus Rafila.

Cum ar trebui să aibă loc campania de vaccinare a copiilor

Președintele Societății de Microbiologie le-a sugerat autorităților să creeze campanii de vaccinare dedicate părinților, atunci când vine vorba despre imunizarea copiilor. Din punctual său de vedere, vaccinarea la copii reprezintă un subiect sensibil pentru toată lumea, în special pentru părinți, fiind necesară o informare foarte bună și clară din acest punct de vedere.

„Ei sunt minori, iar părinţii trebuie să fie informaţi, pentru că şi percepţia pe care o au oamenii când se referă la propria persoană sau la copii este diferită şi cred că trebuie să existe o campanie de informare dedicată părinţilor, care să ştie exact care sunt elementele de siguranţă şi de eficacitate ale administrării vaccinului la copii.

Până în momentul de faţă, din ceea ce ştiu eu, eficacitatea este mai mare la copii decât la populaţia adultă şi este bine ca aceste lucruri să fie cunoscute de către părinţi şi trebuie să existe şi o campanie dedicată părinţilor, ca să încurajeze vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani, într-o primă etapă”, a concluzionat Alexandru Rafila, potrivit dcnews.ro.

PlaySport
Anunț sumbru despre familia regală, după ce Kate Middleton a anunțat că are cancer! Ce se va întâmpla cu William după moartea Regelui Charles
Ego.ro
Dumnezeule! Cât de frumoasă este iubita lui Pescobar. De asta o ține ascunsă
Digi24
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel către aliații NATO
Cancan.ro
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
GSP.ro
Prezentatoarea-fotomodel de la Prima TV, declarații șoc despre Ion Țiriac: „Mi-ar plăcea să fiu în pantofii lui de lux”
Stirile PROTV
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Romania TV
Ce salarii mizerabile aveau angajaţii de la Gaşca Zurli. Un fost component al trupei a rupt tăcerea: "Am lucrat de luni pana duminică, până la unu noaptea!"
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu BULETIN. Vor fi verificați de la distanță
EVZ.ro
O celebră judecătoare a murit într-un mod stupid. Toți sunt consternați
Adevarul
O manichiuristă din București se laudă cu câștigurile dintr-o singură zi: „Eu ca inginer nu fac atâția bani în afara țării” VIDEO
BZI.ro
Loredana Groza, gest emoționant pentru Petra! Tânăra nevăzătoare este virală în mediul online! – VIDEO
Spynews.ro
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Libertatea.ro
„Nu cred!” Un brașovean și-a construit legal o „vilă” pe un bloc cu 8 etaje: „Există contract de vânzare cumpărare”
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Atentie, imagini sensibile! Un martor cheie a postat imagini de la crima care a socat Romania. FOTO
Redactia.ro
E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Digisport.ro
Ce spune Cătălin Scărlătescu despre noii jurați de la Chefi la Cuțite: „Asta i-a și făcut să ajungă acolo în locul nostru”
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Imagini virale cu dictatorul din Belarus. Cu un cățel alb și pufos în brațe, Lukașenko vorbește cu generalii despre atacarea Poloniei
Digi24
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a îndrăgostit de ea. Apoi i-a cerut bani
Digi24
Retrasă din lumea mondenă, fosta bombă sexy e de nerecunoscut! S-a apucat de scris cărți de bucate
Unica.ro
Biroul gigant al Google. Centru de yoga și spa pentru angajați, probleme la conexiunea WI-FI
EVZ.ro
Loredana Groza, gest emoționant pentru Petra, tânăra nevăzătoare devenită virală în mediul online. Cum a surprins-o marea artistă / VIDEO
Spynews
Anunț trist despre Prințesa de Wales. Un celebru medic spune adevărul despre Kate Middleton
Capital.ro
Românii care nu vor primi niciun ban în plus la pensie, după recalculare. Anunțul lui Daniel Baciu: ”Pensia va rămâne pe loc pentru un an!”
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
Probleme la Legea Pensiilor: se cere RECALCULAREA sumelor de bani pentru unii seniori
Mediaflux
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Bebelușul pietrificat care a stat 56 de ani în burta mamei. Cum a fost posibil cazul uluitor și ce s-a întâmplat cu femeia
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro