17 mai 2021 | 07:21

Avertismentul medicului Alexandru Rafila după relaxarea restricțiilor: „Există două categorii de efecte nedorite”

Sănătate
Avertismentul medicului Alexandru Rafila după relaxarea restricțiilor:
Alexandru Rafila, avertisment după relaxarea restricțiilor Sursă foto: Inquam Photos/ George Călin

Reprezentantul României la OMS a vorbit duminică despre riscurile relaxării restricțiilor și despre modul în care cetățenii trebuie să fie informați pentru a aborda această libertate în favoarea sănătății personale și celei publice. Potrivit medicului, purtarea măștii ar trebui să rămână valabilă în toate spațiile în care pericolul este încă prezent.

Care sunt riscurile la care este expusă populația după relaxare

Prezent la Târgu Mureș, acolo unde se derulează maratonul „Mureșul se vaccinează”, medicul Alexandru Rafila a făcut mai multe precizări legate de relaxările existente în acest moment, subliniind totodată cele două categorii de pericole care există în rândul populației după deciziile luate de autorități.

În primul rând, profesorul Rafila susține purtarea măștilor de protecție în spații deschise, acolo unde distanța între persoane nu poate fi de minimum 1, 5 metri. Potrivit acestuia, fiecare dintre cetățeni ar trebui să detecteze acest tip de aglomerări, luând măsurile cele mai sigure pentru sănătatea lor.

În al doilea rând, medicul consideră că, odată cu relaxarea, cetățenii trăiesc cu impresia că pericolul infectării cu Covid-19 a trecut, motiv pentru care revin la viața de dinainte fără a ține cont de câteva aspecte esențiale.

„Există două categorii de efecte nedorite şi aici, sigur, depinde foarte mult de modul în care cetăţenii sunt informaţi. De exemplu, ridicarea restricţiei, a prevederii privind utilizarea măştii în spaţii deschise şi menţinerea pentru spaţii aglomerate, chiar încercarea de definire a acestor spaţii aglomerate este relativă, pentru că un spaţiu deschis în care există o aglomerare de oameni ar trebui să fie sesizat de fiecare dintre noi. (…)

Cel de-al doilea risc este legat de eventualitatea pe care o consideră unii dintre concetăţenii noştri că, odată cu ridicarea acestor restricţii, nu mai există niciun fel de pericol şi că nu mai trebuie să se vaccineze”, a explicat Rafila, în cadrul conferinţei de presă de la Târgu Mureș.

În ce spații libere ar trebuie purtată în continuare masca

Alexandru Rafila a oferit câteva situații în care fiecare cetățean ar trebui să apeleze la masca de protecție, dacă există aglomerări care pot crește riscul transmiterii comunitare.

„Nu pot să spun doar în târguri, pieţe şi staţii de autobuz; poate să fie şi o altă situaţie şi, din cauza asta, cred că educarea populaţiei, chiar cu mici filmuleţe care să definească ce înseamnă un spaţiu aglomerat: un spaţiu aglomerat, e foarte simplu, e un spaţiu în care nu poţi să menţii distanţa măcar de un metru şi jumătate între două persoane, iar acolo ar trebui utilizată masca pentru că reduce riscul de transmitere. (…)

Această încercare pe care o facem noi, tot timpul, de a defini locurile care sunt aglomerate este exagerată, câteodată, pentru că şi într-o staţie de autobuz, seara la ora 22,00, este o singură persoană şi riscul de transmitere este zero pentru că este o singură persoană în staţie.

În schimb, într-un parc sau undeva unde se aglomerează lumea într-un anumit loc din diverse motive, este un eveniment cultural, sportiv şi aşa mai departe poate să constituie un spaţiu aglomerat. Lucrurile astea trebuie transmise oamenilor ca să înţeleagă la ce se referă. Acesta este unul dintre riscuri apropo de ridicarea restricţiilor”, a spus Rafila.

Cum ar trebui să aibă loc campania de vaccinare a copiilor

Președintele Societății de Microbiologie le-a sugerat autorităților să creeze campanii de vaccinare dedicate părinților, atunci când vine vorba despre imunizarea copiilor. Din punctual său de vedere, vaccinarea la copii reprezintă un subiect sensibil pentru toată lumea, în special pentru părinți, fiind necesară o informare foarte bună și clară din acest punct de vedere.

„Ei sunt minori, iar părinţii trebuie să fie informaţi, pentru că şi percepţia pe care o au oamenii când se referă la propria persoană sau la copii este diferită şi cred că trebuie să existe o campanie de informare dedicată părinţilor, care să ştie exact care sunt elementele de siguranţă şi de eficacitate ale administrării vaccinului la copii.

Până în momentul de faţă, din ceea ce ştiu eu, eficacitatea este mai mare la copii decât la populaţia adultă şi este bine ca aceste lucruri să fie cunoscute de către părinţi şi trebuie să existe şi o campanie dedicată părinţilor, ca să încurajeze vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani, într-o primă etapă”, a concluzionat Alexandru Rafila, potrivit dcnews.ro.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Arpad Paszkany s-a afișat cu noua iubită, cu 24 de ani mai tânără, iar acum s-a aflat totul: femeia a rupt tăcerea
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Capital.ro
Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur explică motivul pentru care se circulă extraordinar de bine
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
România, OBLIGATĂ să mărească taxele și impozitele. Ce biruri li se mai pun românilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro