Avertismentul dur al unui medic pneumolog: „Vaporii din ţigările electronice pot transmite coronavirusul”

În ultima vreme s-a discutat foarte mult despre posibilitățile infectării cu coronavirus, dar s-a luat mai puțin în calcul un obicei destul de întâlnit la români: fumatul țigărilor electronice.

 Vaporii emanați de țigara electonică contaminează ca și saliva

Doctorul Florin Florin Mihălţan, pneumolog la Insitutul Marius Nasta, avertizează toți românii vizavi de pericolele la care se expun inhalând vaporii din ţigările electronice, deoarece aceștia pot transmite coronavirusul.

Avertismentul a fost făcut în cadrul emisiunii lui Marius Tucă, atunci când doctorul a insistat asupra faptului că vaporii de la ţigara electonică pot contamina persoanele care îi inhalează. Cea mai bună protecție, potrivit medicului Mihălțan, este renunțarea la fumat.

Ceaţa pe care o crează acei vapori este potenţial contaminată, la fel ca picăturile de salivă pentru cei din jur, dacă individul respectiv este o sursă de contagiune”, spune Florin Mihălţan, medic pneumolog.

Acesta mai explică faptul că un fumător de de țigări electronice ar putea identifica mai rapid infectarea cu coronavirus, dacă ar fi cazul, decât atunci când fumează. Această afirmație este legată de similaritatea unor efecte produse de coronavirus și de țigările electronice, astfel încât ar fi mai greu de simțit anumite detalii.

Se ştie că în 24 de ore îşi recapătă mirosul şi gustul. Să nu uităm că, între simptomele pe care le induce Covidul, apare şi această pierdere a mirosului şi a gustului. E un simptom care nu e semnalat foarte des în literatură, dar e prezent. În următoarele 48 de ore, 72 de ore, începe să simtă o eliberare a respiraţiei şi simte acest lucru şi la efort şi de multe ori scade şi simptomul major, tusea”, a precizat Florin Mihălţan.

Tinerii trebuie să renunțe la fumat

Doctorul Mihălţan a insistat în cadrul emisiunii lui Marius Tucă despre nevoia tinerilor de renunța la fumat: „Ştiu că mulţi fumători se vor supăra de ceea ce urmează să spun, sunt tot timpul întrebat, având în vedere predispoziţia acestor eşantioane de a face boli severe. Ce trebuie să facă este să evite evoluţia. Ce le voi spune nu le va conveni, e momentul să se gândească la întreruperea fumatului. E un mod protectiv. Nu e valabil numai pentru coronavirus, aceeaşi predispoziţie de a face viroze de la virus gripal până la alte tipuri de infecţii sunt raportate pt fumători. Ţigara electronică, sunt cercetărori britanici care spun ca vaping-ul, aceşti vapori de la ţigara electonică au potenţial de contaminare. Pentru că noi ştim că picatura de salivă, care e emanată la momentul strănutului, este cea care transmite„.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI