”Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistează singur fenomenele meteo sau alte situații periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care ne permite alegerea unei zone și emiterea mesajului care să ajungă concomitent și instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă; Să nu uităm că mai este și aplicația DSU, care este conectată la rândul ei direct la ANM ca sursă de informare, și prin care se dau avertizări frecvente de cod galben, protocaliu sau roșu. În cazul județului Călărași s-a emis o avertizare meteo de cod portocaliu înaintea apariției <<tornadei>> și prin care populația a fost avertizată că vor fi fenomene extreme”
DSU
Avertisment Ro-Alert de cod portocaliu a fost emis. Ce zone sunt afectate de grindină și vijelii
Ro-Alert a semnalat cod portocaliu de fenomene extreme. Se iau măsuri suplimentare, după ce furtuna a dat semne bune că va lua amploare. Ce zone de pe teritoriul României sunt afectate? Iată mesajul autorităților!
Ro-Alert anunță cod portocaliu
Valabilitatea codului fenomenelor extreme este cuprinsă între 25 august, de la orele de la orele 19:00 și până la orele 20:00. Din luna mai a anului curent, Ro-Alert a început să avertizeze și vijeliile sau alte fenomene extreme ori situații care se pot transforma în cod roșu. Măsura a fost anunțată în urma criticilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.
„STS ne-a confirmat că poate fi instalat cel târziu mâine și acest lucru înseamnă că putem stabili comunicarea rapid. S-a discutat preluarea pe 112 în zonele aflate în cod, să luăm aici și să declanșăm sistemul Ro-Alert în zona respectivă. Populația trebuie să înțeleagă că nu e de joacă, dacă anunță să știe că va fi făcută o alertare în zona respectivă. Această legislație trebuie modificată și aici vorbim și despre Ro-Alert și DSU, numai că măsurile pe care l luăm nu vor aștepta modificarea legislației. Luăm unele măsuri pe baza unor protocoale și legislația va fi modificată în următoarele luni”
Raed Arafat
Zonele afectate
În zona : Județul Cluj: zona de munte de peste cota 1800 m;
Județul Cluj: Poieni, Mărgău, Săcuieu, Beliș;
Județul Bistriţa-Năsăud: : zona de munte de peste cota 1800 m;
Județul Bistriţa-Năsăud: Bistrița, Năsăud, Sângeorz-Băi, Feldru, Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Rebrișoara, Josenii Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Ilva Mica, Leșu, Rebra, Cetate, Poiana Ilvei; Se vor semnala : averse ce vor cumula local 25…30 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, intensificări ale vântul