Avertisment pentru toți cei care stau la bloc și nu numai. Este obligatoriu în România, dar foarte puțini îndeplinesc această condiție

Avertisment pentru toți cei care stau la bloc și nu numai. Este obligatoriu în România, dar foarte puțini îndeplinesc această condiție
Cat te costa si de ce e obligatoriu

Românii care stau la bloc primesc un avertisment important. În România, este obligatoriu acest lucru, dar sunt foarte puțini cei care îndeplinesc această condiție.

Persoanele care dețin apartamente sau garsoniere la bloc trebuie să știe acest lucru

Peste 7 milioane de locuințe din România sunt neasigurate, ceea ce duce la un grad de acoperire în acest domeniu de doar 20%.

Asigurările obligatorii și opționale de locuință au ajuns în primul semestru din 2021 la subscrieri de 275,9 mil. de lei. Cu 10,6% mai mult comparativ cu același semestru din 2020, conform unui raport ASF.

Gradul de cuprindere a asigurărilor de locuință se află la un nivel de 20%

O poliță PAD are un preț standard care se bazeazză pe două tipuri de locuințe. Pentru cele de tip A, prețul este de 10 euro pe an, iar pentru locuințele tip B, tariful este de 20 de euro.

Asigurările opționale de locuință se fac la prețul mediu de 50 de euro pe an.

În România sunt 9,15 milioane de locuințe în 2021 și un număr de asigurări obligatorii de 1,8 milioane în semestrul 1 din 2021. Adică, mai bine de 7 milioane de locuințe sunt neasigurate, deși proprietarii sunt obligați prin lege să facă asta.

Aproximativ 70% din asigurări sunt facultative, însemnând o valoare de 191,5 mil. lei, cu 11% mai mult decât primul semestru din 2020. Între timp, avansul asigurărilor obligatorii de locuință a fost de 9,6% până la subscrieri de 84, 3 mil lei.

Ce include polița obligatorie PAD

Polița de asigurare obligatoriu a locuinței, denumită PAD, este cea care îți protejează casa împotriva dezastrelor naturale și fiecare proprietar este obligat să o dețină.

O astfel de poliță obligatorie cuprinde un cutremur, alunecări de teren și inundație și daune provocate de fenomene naturale.

Pentru locuințele cu structura de rezistență din beton armat, metal sau lemn cu pereți din piatră, cărămidă arsă sau materiale tratate termic și chimic, o poliță PAD este de 20 de euro pe an.

Pentru locuințele cu pereți de cărămidă nearsă sau materiale nesupuse unui tratament chimic, costul asigurării este de 10 euro pe an.

Organele specializate pot sancționa proprietarii care nu au asigurare obligatorie de locuință.

Chiar dacă ai o asigurare facultativă, este necesar să închei și polița PAD. De fapt, nu poți să îți faci o asigurare facultativă fără să ai o poliță obligatorie pentru casă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI