Avertisment pentru toți cei care folosesc cardul bancar. Pericolul la care puțini se gândesc
Autoritățile din întreaga lume își sfătuiesc cetățenii ca în această perioadă de pandemie de coronavirus să încerce să folosească cât mai puțin bani lichizi, din cauza pericolului infectării cu temutul virus. Mulți ne recomandă să folosim cardul, însă cercetătorii au ajuns la concluzia că și acesta este la fel de periculos.
Avertisment pentru toți cei care folosesc cardul bancar
În România, cardul este la fel de periculos precum bancnotele, deoarece tot de plastic este și acesta. Singura diferență o face faptul că bancnotele circulă din mână în mână și nu pot fi dezinfectate foarte ușor, pe când cardul bancar îl putem igieniza mult mai ușor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că pe plastic trăiește cel mai mult temutul coronavirus.
Oamenii de știință din cadrul Universității Hong Kong au studiat în ce condiții noul coronavirus este activ pe suprafețele diferitor materiale, iar concluzia a fpst că cel mai compromis este plasticul.
SARS-CoV-2 este afectat de temperaturile înalte, dar rămâne stabil la temperaturi de aproximativ 4 grade. La această temperatură, infecția poate dura până la două săptămâni, în timp ce la 70 de grade, coronavirusul poate muri în doar 5 minute, potrivit TASS.
Coronavirusul trăiește o săptămână pe suprafețele de plastic
Potrivit unui raport, la 22 de grade, virusul rămâne activ aproximativ o săptămână, la 37 de grade pentru două zile, iar la temperaturi de peste 56 de grade, infecția poate să dispară în mai puțin de 30 de minute.
Așadar temutul virus rezistă de la câteva ore, la câteva zile, în funcţie de suprafaţă. Astfel, cercetătorii din Hong Kong au stabilit că, pe hârtie, virusul rezistă mai puțin de trei ore, pe lemn și țesături, COVID-19 nu rezistă mai mult de două zile, pe sticlă, mai puțin de patru zile, și pe oțel inoxidabil și materiale plastice, aproxiamtiv o săptămână.
Așadar, trebuie să ne spălăm pe mâini imediat ce intrăm în contact cu obiecte din plastic, cum ar fi bani, carduri, pungi, mânerele cărucioarelor și ale ușilor, rafturi sau chiar ambalaje. Cercetătorii au descoperit că virusul trăiește nu mai puțin de o săptămână și pe suprafață exterioară a măștilor de protecție!