Avertisment dur al medicilor după moartea tinerei din Alba. Infecția cu COVID-19, risc major pentru pentru o nouă categorie de persoane
Medicii infecționiști trag un semnal de alarmă asupra unei noi categorii de persoane care pot fi grav afectate de infecția cu COVID-19. În urmă cu două zile, o tânără de 33 de ani, fără cormobidități, a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, unde era internată în secția de terapie intensivă.
Noul coronavirus, pericol uriaș pentru femeile însărcinate
Un caz dramatic a cutremurat România în urmă cu puțin timp. O tănără însărcinată în 25 de săptămâni s-a stins fulgerător după ce s-a infectat cu COVID-19. Viitoarea mămică avea 33 de ani și a contactat virusul de la fratele său, recent întors din Spania.
Nimic nu prevestea o nenorocire, însă în scurt timp, starea tinerei s-a agravat, aceasta dezvoltând bronhopneumonie bilaterală, insuficienţă hepatică şi insuficienţă respiratorie acută, toate fiind cauzate de infecție.
„La 33 de ani, alte boli cronice nu avea, dar avea o infecție cu coronavirus, iar gravidele au un risc major care poate fi agravat de acest coronavirus„, a declarat pentru Digi24 Silviu Tuzes, medic şef la secția ATI.
Deși medicii au încercat toate tratamentele pentru a salva viața femeii și a bebelușului, din păcate, cei doi au murit împreună, lăsând în urma lor o durere fără margini.
Monitorizarea și evaluarea sarcinii trebuie să fie realizate corect
Medicul Adrian Marinescu de la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș” atrage atenția vizavi de pericolul reprezentat de COVID-19 asupra femeilor însărcinate. După cazul morții gravidei din Alba, toate femeile sunt avertizate să aibă o atenție sporită vizavi de starea lor de sănătate, dar și cu cine intră în contact în această perioadă.
De asemenea, medicul infecționist avertizează că dintr-o stare asimptmatică se poate ajunge la o agravare a stării de sănătate, inclusive deces, lucru ce poate fi evitat printr-o monitorizare atentă și îndeaproape a sarcinii și a regulilor de igienă și a măsurilor de distanțare.
”În timpul sarcinii cu siguranţă avem modificări ale coagulării, şi atunci sunt două mecanisme, pe de o parte este acţiunea virusului care de asemenea determină modificări aşa cum bine ştim la nivelul coagulării, şi vine şi sarcina.
Factori de risc înseamnă şi sarcina, nu numai afecţiunile cronice sau vârsta, pentru aceste persoane, şi aici aş trage un semnal de alarmă, este foarte important să fie o evaluare şi monitorizare corecte, pentru că există riscul ca în momentul initial să fie asimptomatică, şi pe urmă să evolueze din păcate într-un interval scurt de timp, cu complicaţii importante, aşa cum s-a întâmplat aici.
Nimeni nu ar trebui să poarte mască pe o perioadă lungă de timp, fără să existe pauză, pentru că este clar că este o oxigenare redusă”, a declarat medicul pentru Mediafax.