Avertisment de ultimă oră din partea OMS! Ce riscuri uriașe prezintă tulpina Omicron, de fapt

Avertisment de ultimă oră din partea OMS! Ce riscuri uriașe prezintă tulpina Omicron, de fapt
Director OMS, Tedros Adhanom

În cursul zilei de astăzi, reprezentanții OMS au transmis avertizări privind pericolul reprezentat de varianta Omicron, cea mai nouă tulpină Covid-19, care îngrijorează oficialii din domeniul medical. Potrivit celor mai recente descoperiri, tulpina mutantă are un grad extrem de mare de răspândire, ceea ce ar putea crea o explozie a infectărilor și o nouă criză sanitară.

„Probabilitatea să se răspândească la nivel mondial este foarte mare”

În cursul acestei dimineți, reprezentanții OMS au transmis un avertisment privind riscul noii variante Covid-19, fiind tulpina cu cele mai multe mutații de până acum, respectiv 50. De asemenea, oficialii subliniază faptul că nu există multe informații exacte privind gradul de agresivitate sau transmitere, dar această variantă are potențial de a deveni extrem de contagioasă, putând fi transmisă la nivel mondial. De asemenea, reprezentanții OMS nu explud ca această variantă să dea naștere unor explozii de infectări cu potențial de a dezvolta forme grave.

“Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron. Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată. În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce”, a avertizat OMS într-un document tehnic.

De asemenea, specialiștii au precizat faptul că există în continuare multe necunoscute referitor la această tulpină, printre acestea regăsindu-se contagiozitatea sa, rezistența în fața vaccinurilor sau potențialul acesteia de a dezvolta forme grave ale bolii.

„Pe măsură ce oamenii de știință analizează varianta Omicron în detaliu, este important să rămâneți vigilenți și să vă protejați”, a declarat luni dimineața președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Liderul a spus că Europa ia această nouă mutație „foarte în serios” și a recomandat vaccinarea anti-Covid-19 în număr mare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI