Avertisment de ultimă oră cu privire la vaccinarea în rândul copiilor: „Cifrele sunt îngrijorătoare”

Avertisment de ultimă oră cu privire la vaccinarea în rândul copiilor: „Cifrele sunt îngrijorătoare”
De ce refuză copiii vaccinarea anti-Covid-19 Sursă foto: UNICEF/Anamaria Dinulescu

Președintele Consiliului Național al Elevilor a dezvăluit realitatea din rândul tinerilor cu privire la vaccinarea anti-Covid-19. Deși în spațiul public se vorbește tot mai mult despre necesitatea imunizării adolescenților, Rareș Voicu susține că un număr semnificativ dintre aceștia refuză cu vehemență să se vaccineze.

Rezultatele sondajului privind vaccinarea anti-Covid-19

Rareș Voicu trage un semnal de alarmă, avertizând autoritățile că o mare parte din elevi sunt reticenți la vaccinare. Acest lucru reiese clar dintr-un sondaj la care au participat 3300 de elevi. Potrivit acestuia, un procent de 38% s-au vaccinat, 33% refuză categoric să se vaccineze, iar 28% sunt nesiguri în acest sens.

Referindu-se cu precădere la procentul de tineri din categoria celor indeciși, președintele Consilului Elevilor recomandă o campanie de vaccinare care să fie caracterizată în primul rând printr-o comunicare extrem de bună, de preferat targhetată.

„Nu numai că am vorbit cu colegii noștri, dar am făcut și un sondaj în acest sens la care ne-au răspuns peste 3300 de elevi și cifrele sunt destul de îngrijorătoare. Avem aproape 38% dintre respondenți care s-au vaccinat, însă în același timp avem 33% dintre respondenți care au spus din capul locului că nu vor să se vaccineze și 28% care nu sunt siguri.

Deci vedem că mai mult de jumătate dintre elevi nu știu dacă vor să se vaccineze sau nu vor să se vaccineze. Este clar că indiferent de forma pe care o va lua campania de vaccinare în rândul copiilor, trebuie să fie targhetată din punct de vedere al comunicării foarte-foarte bine.”, a declarat Rareș Voicu, pentru Realitatea Plus.

Ce argumente anti-vaccinare aduc elevii

Rareș Voicu a explicat principalele motive pe care elevii le invocă pentru a refuza vaccinarea anti-Covid-19. Printre acestea se numără frica reacțiilor adverse și lipsa studiilor privind efectele nocive pe termen lung.

„Principalele motive care stau în spatele reticenței sunt frica de reacțiile adverse care ar putea apărea după imunizare, zvonurile care au apărut în spațiul public pentru că din păcate mulți dintre ei nu au acest filtru care să îi ajute să discearnă și să își dea seama care informații sunt adevărate și care sunt contrafăcute și o altă temere pe care elevii o transmit a fost lipsa studiilor în ceea ce privește eficiența vaccinului, asta au invocat ei.

Tocmai de asta spun că privind aceste temeri este clar că acea campanie de informare pe care Guvernul a derulat-o, în care demontat aceste temeri, nu a ajuns și la elevi”, a adăugat acesta.

Peședintele Consiliului Elevilor a explicat, de asemenea, că un motiv pentru care campania de vaccinare la elevi nu are succes este acela că în școli se vorbește foarte puțin despre acest subiect.

„Nu se discută. Am pus o întrebare în cadrul sondajului și 43% dintre elevi au spus că nu au vorbit niciodată despre vaccin în școli, în contextul în care marea majoritate a elevilor fac ore de biologie sau ore de știință.

Deci, cumva cred că poate fi începută o campanie de informare, dar mai mult decât atât e important să fim foarte obiectivi să vedem care sunt platformele de comunicare pe care tinerii le folosesc și autoritățile să targheteze aceste mesaje pe aceste platforme, să ajungă la audiență acolo unde este ea.”, a concluzionat Voicu, potrivit sursei citate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI