Avertisment ANM! Vremea se schimbă complet, prognoza meteo până pe 10 iulie nu arată deloc bine

de: Ștefan R. Apostol
12 06. 2023

Deși în ultimele 48 de ore am avut parte de valori termice ridicate, astăzi avem parte de un avertisment ANM care anunță că vremea se schimbă complet. Recent a fost emisă prognoza meteo până pe 10 iulie care nu arată deloc bine, iar efectele El Nino se vor resimți și pe teritoriul României în umrătoarele patru săptămâni, conform directorului instituției.

Astăzi a fost cod portocaliu în județul Arad

În cursul acestei dimineți ANM a emis o avertizare de cod portocaliu pentru județul Arad, care anunța averse care vor acumula peste 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, ți grindină de mici dimensiuni, codul având valabilitate până în jurul orei 17:30, astăzi.

Pe de altă parte prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni vine cu un avertisment ANM, anunțând în mai toate regiunile țării că „Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului. Acestea se vor semnala cu precădere după-amiaza și seara, mai intense și mai extinse în 12, 13 iunie și între 16 și 19 iunie.”

Precipitații sunt așteptate în Banat, Crișana, Maramureș, Ardeal, iar valorile termice pentru următoarele două săptămâni se încadrează între 20 și 28 de grade în aceste regiuni, și între 26 și 30 de grade în Muntenia, Moldova, Oltenia și Dobrogea. În ceea ce privesc precipitațiile în aceste ultime zone, ANM spune că „Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în cea mai mare parte a celor două săptămâni.”

Vezi și: Fenomenul meteo El Nino va ajunge în România. Ce înseamnă şi ce probleme aduce. Prognoza meteo pentru martie

Avertisment ANM pentru prognoza meteo până pe 10 iulie

Dacă ne uităm la prognoza meteo până pe 10 iulie, din păcate avem un alt avertisment ANM, bazat pe noile cicluri de fenomene cunoscute sub numele de „El Nino”, care deja și-au făcut simțită prezența în mai toată Europa. Conform acestei prognoze, în această perioadă vom avea parte de valori termice ceva mai coborâte, dar mai accentuat în zona de extremitate de vest și sud-vest a teritoriului.

Vezi și: Animalul extrem de veninos pe care îl poţi întâlni în România. A fost fotografiat chiar zilele acestea, în ce zone se găseşte

Următoarea săptămână, în intervalul 19-26 iunie, ANM spune că valorile medii vor reveni la parametrii normali pentru această perioadă, iar din punct de vedere al precipitațiilor, „va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în regiunile nord-estice, iar în restul teritoriului cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare.

Între 26 iunie și 3 iulie a.c., aflăm că temperaturile se vor încadra, în continuare, în parametrii perioadei în aproape toată țara, iar precipitațiile „vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.”

Un nou avertisment ANM pentru 3-10 iulie

Pe fondul declanșării fenomenului El Nino, în această perioadă vor apare modificări ale vremii, iar cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări. În ceea ce privesc fenomenele meteo din aceste zile,  Elena Mateescu, directorul ANM, anunță că există „o atenționare meteorologică de cod roșu pentru cinci județe din partea de sud-vest a țării și vorbim în special de județele Mehedinți, Gorj, dar și zona montană a județelor Caraș-Severin, Vâlcea și Hunedoara”.

„Până mâine la ora 12:00 rămâne în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben ce vizează de asemenea regiunile intracarpatice, dar în același timp și zone din Oltenia și partea de vest a Munteniei, unde și în acestea reale cantitățile de precipitații pot cumula valori de 20-25l/m² izolat peste 30-35l/m².

Avem deja consemnate imagini la stațiile meteorologice din județul Hunedoara și Caraș, cantități de precipitații mai mari de 35l/m² în mai puțin de 20min, ceea ce înseamnă deja că episodul de precipitații consemnate și în următoarea perioadă până mâine dimineață va aduce aceste cantități importante de precipitații, fapt care a impus emiterea acestor două atenționări”, a spus la Antena 3 CNN, Elena Mateescu, directorul ANM.