Avantaje și dezavantaje pentru legumele proaspete și cele congelate. Ce trebuie să afli înainte să cumperi
Legumele proaspete sunt la mare căutare acum. Nimic nu se compară cu o salată atunci când este foarte cald afară. Pe de cealaltă parte, legumele congelate pot fi păstrate mai mult timp. Pe care ar trebui să le alegi?
Legume proaspete sau congelate?
Multă lume este de părere că legume proaspete sunt mult mai sănătoase față de cele congelate, însă este adevărat? Potrivit ultimelor studii efectuate la diferite universități din Statele Unite, răspunsul este foarte surprinzător.
Conform studiilor care s-au efectuat cu privire la dacă legumele proaspete sunt mai bune decât cele congelate, este surprinzător să aflăm că cele două sunt la fel de recomandate de către experți. Legumele proaspete și cele congelate nu își pierd din nutrenții sau vitamine, așa că sunt la fel de bune.
Totul se datorează procesului de congelare. Legumele sunt supuse unor temperaturi extreme de joase, de circa -18 grade Celsius, într-un timp foarte scurt, ceea ce permite păstrarea intactă a proprietății lor, precum vitaminele, proteinele sau antioxidanții. De asemenea, datorită faptului că sunt deja spălate și tăiate, pot fi gătite mult mai repede și mai ușor decât cele proaspete.
Citește și: Ce să nu mănânci pe timp de caniculă. Alimentele iubite de români care ți-ar putea face rău
Avantajele și dezavantajele legumelor proaspete și congelate
Atunci când vorbim despre legume proaspete, acestea nu își păstrează nutrienții atât de eficient. De fapt, încep să-și piardă din nutrienți din momentul în care au fost recoltate. Totodată, trebuie să luăm în considerare și timpul care trece până ajung pe piață, depozitarea, transportul și expunerea la lumină și aer influențează deteriorarea lor nutrițională.
În cele din urmă, legumele congelate au mai multe avantaje decât cele proaspete. Ne permit să consumăm legume de sezon pe tot parcursul anului , ceea ce favorizează varietatea și echilibrul în alimentație și evităm irosirea alimentelor, deoarece pot fi folosite doar cantitățile necesare, iar restul pot fi păstrate la congelator.
De asemenea, legumele congelate sunt și mai ieftine decât cele proaspete. Un lucru foarte important pe care este bine să-l aveți în vedere este să vă uitați la data de expirare și la aspectul produsului.
Citește și: Legumele congelate pe care să nu le consumi niciodată. Faci o greșeală imensă, de ce trebuie să le eviți
Legumele nu trebuie să aibă gheață, iar atunci când vine vorba despre prepararea lor, cel mai indicat este să respectați instrucțiunile de pe ambalaj și să evitați să le dezgheți în prealabil sau să le gătiți prea mult timp, deoarece acest lucru le poate afecta textura și aroma.