Autovehiculele din România pe care adolescenții le pot conduce de la 16 ani. Nu mai trebuie să aștepte până la majorat
În România vârsta minimă pentru a obține un permis de conducere profesionist este de 18 ani. Cu toate astea, conform Codului Rutier, adolescenții de 16 ani vor putea avea permis de conducere, dar în anumite condiții prevăzute de lege.
Permise de conducere pentru adolescenții de 16 ani
Sună neverosimil, dar este adevărat. În România tinerii de 16 ani vor putea avea permis de conducere, dar în anumite condiții și un anumit tip de permis. În comparație, peste ocean, în Statele Unite ale Americii, în orice stat, cea mai mică vârstă la care un șofer poate obține un permis de începător este de 14 ani, iar cea mai mare vârstă este de 16 ani.
Permisele cu restricții pot fi obținute oriunde între 14,5 și 17 ani, iar permisele complete se acordă între 16 și 18 ani, conform legislației americane. Proiectul care modifică legislația auto din România intra în discuție, încă din anul 2015, și avea ca bază de plecare modelul american și din unele state europene. În cele din urmă Codul Rutier avea să fie modificat, iar astăzi tinerii de 16 ani pot opta pentru un permis de conducere, dar în anumite condiții.
Condițiile impuse de legislația în vigoare
Ca și în cazul celor de 18 ani, adolescenții de 16 ani sunt supuși unui examen psihologic mult mai riguros, iar odată ce vor trece de acest examen și cel propriu-zis pentru carnetul de conducere, nu vor putea conduce mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.000 de centrimetri cubi. Cu alte cuvinte autivehiculul nu va trebui să depășească viteza maximă de 45 de kilometri pe oră.
Carnetele de conducere pentru cei de 16 ani sunt împărțite în trei categorii, și anume AM, A1 sau B1, după cum urmează:
- AM – mopede a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25km/h, dar nu depășește 45km/h;
- A1 – motociclete cu cilindre de maxim 125cmc, cu puterea maximă de 11W și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1KW/kg; tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15W;
- B1 – cvadricicluri a căror masă proprie nu depășește 400kg (550kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice și care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depășește 15kW sau cu motor electric a cărui putere nominală contionuă maximă nu depășește 15kW.
Pentru a putea opta pentru un permis de conducere, cel puțin în cazul carnetului încadrat la categoria AM, viitori șoferi vor trebui să aibă vârsta de 15 ani și 9 luni, cel puțin, altfel nu vor fi admiși la examene.