Autortitățile, în alertă! Tânțari purtători de virus periculos, depistați în București. Care sunt zonele cele mai periculoase
După frica și provocările pe care bucureștenii le-au trecut din cauza șobolanilor și gândacilor care colcăie prin Capitală, o nouă alertă vine să tragă un mare semnal de alarmă. Primăria Bucureștiului a anunțat joi seară că a intensificat încă de miercuri tratamentele de combatere ai țânțarilor, în zonele în care a fost semnalată prezența virusului West Nile.
Zonele în care au fost intensificate tratamentele pentru anihilarea țânțarilor purtători a virusului
Ca și cum lipsa serviciilor de deratizare a șobolanilor din București nu ar fi fost de ajuns, Institutul Catacuzino a confirmat prezența virusului West Nile în București. Potrivit comunicatului de presă transmis de PMB, zonele în care au fost identificate insectele periculoase au fost Splaiul Independenței, parcurile Cișmigiu și Izvor și Crângași.
Primăria Capitalei a menționat faptul că se află în direct legătură cu DSP București, iar din fericire, până acum nu au fost semnalate cazuri de infecție cu acest virus.
”Primăria Municipiului Bucureşti, prin Compania Eco-Igienizare, a intensificat, încă de miercuri, 21 iulie, tratamentele de combatere a ţânţarilor în zonele în care s-a semnalat prezenţa virusului West Nile, respectiv: Splaiul Independenţei, zona cuprinsă între Eroilor şi Universitate, parcurile Cişmigiu şi Izvor, cartierul Crângaşi.
PMB ţine legătura zilnic cu Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB), iar până la această dată nu au fost confirmate cazuri de transmitere a acestui virus către populaţie”, a transmis, joi seară, Primăria Capitalei, potrivit News.ro.
PMB a anunțat în cadrul aceluiași comunicat faptul că această companie responsabilă cu igienizarea Capitalei a devansat începerea celui de-al cincilea tratament de combatere a țânțarilor, (din cele 14 tratamente programate pentru anul acesta), acționând astfel în toate parcurile și zonele din Capitală.
”Campania se desfăşoară zilnic, de la periferia Capitalei către centru, până la acoperirea tuturor zonelor din Bucureşti. De asemenea, în zilele următoare, acţiunea de dezinsecţie se va desfăşura, conform planificării, în toate cartierele Capitalei, pe aliniamentele stradale, pe spaţiile verzi dintre blocuri, pe spaţiile verzi ale instituţiilor subordonate PMB (spitale, cimitire, etc.), precum şi în reţelele de termoficare aparţinând Companiei Municipale Termoenergetica”, a mai transmis Primăria Generală.
Cum se transmite infecția cu virusul West Nile
Potrivit specialiștilor, infecția cu acest virus se transmite doar prin înțepătura de țânțar și niciodată de la om la om. În cele mai multe cazuri (80%), persoanele infectate nu manifestă simptome, însă există situații în care apar stări febrile, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături sau erupţii cutanate.
În oricare dintre situații, medicii recomandă să vă prezentați de urgență la medic, pentru a evita un posibil risc de meningită. Din păcate, există și situații în care țânțarii purtători ai virusului să înțepe persoane peste 60 de ani, cu imunitatea scăzută sau care suferă de afecțiuni cronice.
În cazul acestor persoane pot și simptome precum rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile nu menționează până în acest moment date referitoare la cazuri de infectare cu virusul West Nile în acest an, ultima raportare fiind în 2019.
Potrivit ultimelor date afișate, în perioada 03.06.2019-27.11.2019 au fost inregistrate 66 cazuri de infectare cu virusul periculos West Nile, din care 18 în Bucureşti. În aceiași perioadă, la nivel naţional s-au inregistrat opt decese, unu dintre acestea fiind în Bucureşti.