Autoritățile au decis. La câte cazuri de Covid-19 apărute într-o clasă se vor suspenda cursurile
Autoritățile din domeniul Sănătății și al Educației au decis joi condițiile în care cursurile școlare se vor întrerupe pentru 14 zile. Potrivit ordinului care reglementează regulile aplicate în școli vor exista condiții de triaj diferite pentru clasele din învățământul primar și grădinițe, față de învățământul gimnazial și liceu.
Reguli diferite pentru învățământul primar și cel gimnazial
Au mai rămas doar câteva ore până când elevii vor reveni din nou în băncile școlilor după o pauză mare și o perioadă extrem de grea și tensionată. În ciuda deciziei de redeschidere fizică a școlilor, pericolul uriaș privind transmiterea noului coronavirus nu a dispărut. Din acest motiv, autoritățile competente au analizat cu atenție această situație, ajungând astfel la cea mai sigură variantă, așa cum spun aceștia.
Potrivit Ministerului Educației și cel al Săntății, în momentul apariției unui caz de Covid-19 într-o clasă, orele de curs se vor suspenda timp de 14 zile în învățământul primar și la grădinițe. În cazul învățământului gimnazial și al elevilor din liceu, cursurile se vor suspenda la apariția a două cazuri de Covid-19, urmând a fi demarată o anchetă epidemiologică.
„În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă”, se arată în ordin.
Cine va decide suspendarea cursurilor la clasele din învățământul gimnazial și liceu
Dacă în cadrul învățământului primar, orele de curs se vor întrerupe la apariția primului caz de coronavirus, la gimnaziu și liceu, lucrurile par a fi mai complexe, urmând ca aceste decizii să fie urmate de anchete epidemiologice.
De asemenea, suspendarea orelor de curs va fi decisă de condcerea unităților de învățâmânt în urma consultării legii în vigoare.
“La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se efectuează ancheta epidemiologică şi testarea contacţilor acestuia, iar conducerea unităţii de învăţământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă sau suspendarea cursurilor, după caz, mai prevede documentul.
Totodată, la apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, după consultarea DSP/DSPMB, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin (4) din Ordinului Ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 5.447/2020”, potrivit Agerpres.
Ce se întâmplă în cazul profesorilor testați pozitiv cu Covid-19
În urma anchetelor epidemiologice demarate în cazul pozitivării cu Covid-19 vor fi stabiliți contacții direcți, urmând a fi luate toate măsurile de protecție necesare. Atât profesorii, cât și orice angajat al unității de învățământ care se infectează cu Covid-19 trebuie să anunțe urgent conducerea instituției.
„DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacţii direcţi ai cazurilor confirmate şi va decide împreună cu conducerea unităţii de învăţământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar”
Potrivitului ordinului emis de autorități, la apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB.
În acest caz, DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacţii direcţi ai acestora şi va decide împreună cu conducerea unităţii de învăţământ dacă se impune suspendarea activităţilor didactice la nivelul unităţii de învăţământ.
Măsura suspendării va fi dispusă prin hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe”, a tansmis Agerpres.