26 oct. 2020 | 17:30

Aurul roșu. Planta minune care te poate îmbogăți peste noapte. Un kilogram costă 30.000 de euro

Știri generale
Aurul roșu. Planta minune care te poate îmbogăți peste noapte. Un kilogram costă 30.000 de euro
Șofran, considerat aur roșu, se vinde cu 30.000 de euro kg

Puțini știu că Crocus Sativus este nume biologic pentru șofran. Șofranul este un condiment derivat din floarea Crocus sativus, cunoscută în mod obișnuit sub numele de „șofran crocus”. Firele florii sunt colectate și uscate.

Șofran, planta care te poate face milionar

Majoritatea plantelor de șofran sunt utilizate ca agent de condimentare și colorant în alimente și contribuie, de asemenea, la aroma vasului. De ani de zile șofranul este cel mai scump condiment din lume. Un kilogram poate ajunge la 30.000 de euro.

Mediul uscat și cald, precum Marea Mediterană și Orientul Mijlociu și, poate cel mai faimos, La Mancha, Spania sunt cunoscute pentru producția de șofran. Kashmirul administrat de India este cunoscut pentru șofranul de înaltă calitate.

Aurul roșu. Planta minune care te poate îmbogăți peste noapte. Un kilogram costă 30.000 de euro

Gustul și aroma subtile ale șofranului îl fac ușor de adăugat în dieta ta.

Șofranul este cultivat comercial în principal în India, Spania și Iran. Alte țări producătoare de șofran sunt Afganistan, Italia, Franța, Noua Zeelandă, Pennsylvania, Portugalia, Grecia, Maroc, Turcia și unele părți ale Chinei.

Deoarece această plantă este răspândită în diferite părți ale lumii, tehnicile de plantare ale cultivării șofranului pot diferi și ele, în funcție de climă, tipul de sol, adâncimea de plantare și spațiul de porumb.

Cultivarea șofranului este o artă tradițională. În India, 5.707 hectare de teren sunt cultivate, iar 4.496 hectare se află exclusiv în Jammu și Kashmir. Pampore din Jammu și Kashmir și zonele învecinate produc în medie 2.128 kilograme de șofran în fiecare an.

Șofran – Aur roșu

Procesul de cultivare la șofran este plictisitor și meticulos. Acest lucru explică de ce condimentul a ajuns să fie atât de prețios încât să fie numit aur roșu. Șofranul este în mare parte cultivat și recoltat manual. Datorită cantității de muncă implicată în recoltare, șofranul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Iată cele trei motive simple pentru care este atât de scump și merită valoarea acestuia.

  • Vremea – cultivarea șofranului nu este ușoară. Se dezvoltă la temperaturi extreme, atât reci, cât și calde, astfel încât fiecare variație a climei poate afecta creșterea sa. Crește bine în zonele care au ierni reci și veri calde și uscate. Temperaturile extreme necesită mai multă grijă pentru cultivarea culturilor.
  • Recolta – Fiecare fir de șofran este ales manual, pe măsură ce crește în partea interioară a florii. Floarea crește la 6 centimetri de sol și trebuie să fie smulsă individual pentru a evita deteriorarea stigmelor.
  • Raritatea – Un gram de șofran are nevoie de 400 de flori. Firele lungi, roșii-profunde au cea mai mare aromă, ceea ce face dificilă obținerea unui produs perfect de la fiecare floare. Fiecare floare produce doar 3 stigme, așa că va fi nevoie de aproximativ 75.000 de flori de crocus pentru a obține 450 de grame de șofran.

 

Beneficiile pentru sănătate ale șofranului

Stigmele pot fi folosite pentru a face medicamente. Șofranul este utilizat pentru astm, tuse, tuse convulsivă și ca expectorant.

Șofranul conține mai mulți compuși chimici derivați din plante despre care se știe că au fost proprietăți antioxidante, de prevenire a bolilor și de promovare a sănătății.

Pistilele lor de flori compun mai multe uleiuri volatile esențiale, dar cel mai important dintre toate este Safranal, care conferă șofranului aroma sa plăcută.

Componentele active din șofran au multe aplicații terapeutice în multe medicamente tradiționale ca antiseptic, antidepresiv, antioxidant, digestiv, anticonvulsivant. Acest condiment este o sursă excelentă de minerale precum cupru, potasiu, calciu, mangan, fier, seleniu, zinc și magneziu.

Este considerat cel mai bun pentru a vindeca problemele pielii. În timpul sarcinii, femeilor li se recomandă să consume lapte de șofran, deoarece stimulează fluxul sanguin pelvian.

Tehnici de identificare a autenticității șofranului

  • Miros – Aroma șofranului este descrisă ca fiind dulce. Șofranul de bună calitate trebuie să aibă întotdeauna un miros dulce și niciodată să nu aibă un gust dulce.
  • Aspect – firele de șofran sunt în formă de trompetă. Dacă freci șofranul autentic între degete, pielea ta va deveni galben – portocaliu.
  • Gust – În timp ce șofranul miroase dulce, are un gust ușor amar, nu dulce.
  • Test de originalitate – Puneți firele într-un recipient mic cu apă. Așteptați cel puțin 15 minute. Șofranul adevărat schimbă, încet, culaore apei în galben. Schimbarea culorii poate dura până la o oră. Firele de șofran își păstrează însă culoarea roșie. Dacă apa își schimbă culoarea imediat sau devine roșie sau nu își schimbă culoarea sau dacă firele își pierd culoarea, substanța nu este șofran. Șofranul original va rămâne întotdeauna chiar și după înmuiere și frecare între degete, în timp ce cel fals se va ofili.

 

Producătorii legitimi vor testa acest standard, deoarece este independent de orice autoritate de reglementare. Iranul și Spania au propriile standarde interne de calitate a șofranului. Gustul și aroma subtile ale șofranului îl fac ușor de adăugat în dieta ta. Se armonizează cu mâncăruri sărate și trebuie înmuiat în apă fierbinte sau lapte pentru a da o aromă mai profundă.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Capital.ro
Ce se ascunde în plicurile de ceai: Descoperirile surprinzătoare ale oamenilor de știință
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro