Atenționare de vreme rea în toată țara. Lapoviță, ninsori și temperaturi de până la -15°C

de: Andrei Simion
22 12. 2024

Meteorologii anunță un val de precipitații sub formă de ploaie și lapoviță în majoritatea regiunilor țării, urmat de o scădere bruscă a temperaturilor. În următoarele zile, vremea va continua să fie instabilă, iar în estul Transilvaniei se așteaptă temperaturi de până la -15°C. De Crăciun, condițiile meteo vor fi variate, cu ninsori la munte, ploi în Capitală și temperaturi între 6°C și -5°C.

Răcire accentuată începând din această noapte

Elena Mateescu, director ANM, a explicat, într-o intervenție la Digi24, că ziua de 22 decembrie va fi caracterizată de temperaturi normale pentru această perioadă, dar începând din această seară, valorile termice vor scădea semnificativ.

În depresiunile din estul Transilvaniei, termometrele vor indica temperaturi de până la -15°C, în timp ce pe litoral minimele vor fi mai blânde, de 1-2°C. Bucureștenii vor resimți și ei o noapte rece, cu valori termice între -3°C și -5°C.

Pe lângă scăderea temperaturilor, meteorologii avertizează că vântul se va intensifica în anumite regiuni, atingând rafale de până la 70 km/h, în special la altitudini mari.

Cum va fi vremea în zilele următoare

La începutul săptămânii viitoare, precipitațiile vor continua să fie prezente în aproape toată țara. La munte, ninsorile vor predomina, însoțite de vânt puternic. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 6°C, însă minimele nocturne vor coborî până la -15°C în regiunile depresionare.

Prognoza de Crăciun

Pentru ziua de Crăciun, meteorologii estimează o vreme închisă, cu precipitații pe arii extinse. La munte, ninsorile vor domina, în timp ce în centrul și nord-estul țării vor fi prezente lapovița și ploile. În București, Crăciunul va aduce ploi, iar temperaturile maxime vor ajunge la 6°C, în timp ce minimele vor fi pozitive, de aproximativ 2°C. În alte zone din țară, temperaturile vor varia între maxime de 5°C și minime de -5°C.

„Acest Crăciun va avea un regim termic apropiat de normele climatologice ale perioadei, cu temperaturi specifice lunii decembrie. Este o diferență semnificativă față de anii anteriori, când se înregistrau valori neobișnuit de mari, chiar de 20°C,” a explicat Elena Mateescu.