Atenție, șoferi! S-a schimbat legea, iar din iulie 2024 poți să rămâi fără permis doar cu o simplă sesizare la poliție
Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență care permite utilizarea imaginilor de pe camerele video de monitorizare a traficului ca probă pentru aplicarea amenzilor de circulație. Imaginile vor fi folosite pentru a constata o serie de contravenții rutiere și amenzile vor ajunge direct la domiciliul șoferilor sau, mai rău, poți rămâne chiar fără permis.
Poliția Română va putea utiliza camerele video amplasate de administratorii drumurilor sau chiar pe cele de pe bordul participanților la trafic, pentru a verifica respectarea limitelor de viteză, interdicția de a circula pe anumite benzi, respectarea culorii roșii a semaforului, respectarea regulilor la trecerile la nivel cu calea ferată, interdicția de a adopta un comportament agresiv în trafic și depășirea coloanelor de vehicule oprite.
Codul Rutier a fost modificat prin Ordonanța de urgență 84/2024, emisă de Guvernul României și publicată în Monitorul Oficial cu numărul 610 din 29.06.2024.
Camerele de bord și sesizările participanților la trafic
În plus, ordonanța introduce baza legală pentru utilizarea imaginilor de pe camerele video instalate pe bordul mașinilor șoferilor pentru sancționarea comportamentului agresiv în trafic. Sesizările depuse la poliție trebuie să includă:
- Un extras video care surprinde manevrele agresive
- Data și ora incidentului
- Locul unde au fost surprinse manevrele agresive
- Vehiculul implicat și numărul de înmatriculare
- Semnalizarea rutieră relevantă pentru constatarea contravenției
Pentru a preveni abuzurile, există limite stricte privind numărul de sesizări pe care un șofer le poate face într-un anumit interval de timp. De exemplu, sesizările care implică același vehicul sau loc într-un interval scurt nu vor fi luate în considerare dacă depășesc anumite limite. De asemenea, sesizarea cuprinde obligatoriu date despre șofer, autovehicul și camera care înregistrează și se face pe proprie răspundere.
Modificări ale procedurilor de testare pentru alcool și substanțe interzise
Ordonanța introduce și schimbări importante în procedurile de testare pentru consumul de alcool sau substanțe interzise. Șoferii vor avea posibilitatea de a solicita o a doua testare cu etilotestul dacă rezultatul inițial este sub 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. A doua testare va fi efectuată la 15-20 de minute după prima, iar un rezultat negativ va exonera șoferul de orice sancțiuni.
Pentru a rezolva problema întârzierilor în confirmarea rezultatelor pentru consumul de droguri, determinarea prezenței substanțelor psihoactive va putea fi realizată și în laboratoarele specializate ale Poliției Române sau în unitățile medicale publice autorizate.
Reguli noi pentru mutarea vehiculelor parcate regulamentar
Noua ordonanță prevede și reguli pentru mutarea vehiculelor parcate regulamentar în cazul lucrărilor publice sau intervențiilor de urgență.
Autoritățile locale sau administratorii drumurilor trebuie să anunțe din timp necesitatea mutării mașinilor, iar mutarea se va face fără costuri suplimentare pentru proprietari și cât mai aproape de amplasamentul inițial. În cazuri de urgență, nu este necesar un anunț prealabil.
Impactul noilor măsuri asupra siguranței rutiere
Potrivit unui bilanț al Poliției Române pentru primele cinci luni ale anului 2024, s-au înregistrat 1.545 de accidente, soldate cu 531 de decese și 1.182 de răniți grav. Deși numărul de accidente a scăzut cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, viteza rămâne principala cauză a accidentelor grave.
De la implementarea Legii Anastasia, numărul accidentelor cauzate de conducerea sub influența alcoolului a scăzut, în timp ce accidentele cauzate de consumul de droguri au crescut ușor.
Noile măsuri adoptate de guvern au ca scop îmbunătățirea siguranței rutiere și reducerea numărului de accidente. Autoritățile speră ca, prin utilizarea tehnologiei și a noilor reglementări, să creeze un mediu mai sigur pentru toți participanții la trafic.