Atenţie, şoferi. Limită de viteză de 30 km/oră în unul dintre cele mai mari oraşe din România

de: Ana Maria Păsat
25 07. 2021

Un oraș din România este primul în care limita de viteză va fi de doar 30 de km/h. În acest oraș, șoferii nu vor mai avea voie să circule cu viteză.

Atenţie, şoferi. Limită de viteză de 30 km/oră în unul dintre cele mai mari oraşe din România

Mai multe orașe din lume încep să adopte măsuri privind limita vitezei legale, la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății. În România, există deja pe listă un oraș care vrea să impună șoferilor limita de viteză de 30 de km/h.

Este vorba despre Brașov, orașul în care autoritățile vor să aplice recomandarea OMS privind limita de viteză, iar edilul orașului spune că a primit foarte multe sesizări în acest sens.

Ce spune primarul Brașovului

Deși măsura este una dificil de implementat în marile orașe ale țării, Allen Coliban, primarul Brașovului, nu exclude ca această măsură să fie dezbătută și, de ce nu, adoptată în cele din urmă.

„Este o idee pe care mi-o doresc dezbătută în cadrul comisiei de circulație a primăriei, cu atât mai mult cu cât am primit foarte multe sesizări din partea celor care locuiesc în centrul vechi cu privire la viteză excesivă”, a declarat Allen Coliban, edilul Brașovului.

Capitala Franței are deja implementată această limită de viteză pe aproape 60% dintre străzile sale. Începând cu toamna acestui an, doar câteva străzi din Paris vor mai face excepție de la această limitare de viteză.

Liderul OMS a propus limitarea de viteză în orașe la 30 de km/h, în cazul țărilor care folosesc sistemul imperial limita este de 20 de mile/h. Măsura vine după o statistică îngrijorătoare: la fiecare 24 de secunde, o persoană moare într-un accident rutier.

“Pe măsură ce ne revenim după COVID-19, să construim și drumuri mai sigure, pentru o lume mai sigură”, a declarat Tedros, citat de Deutsche Welle.

“Astăzi și în fiecare zi, 3.000 de copii sunt ucisi sau răniți pe străzile din întreaga lume. Este o criză care este provocată de oameni și poate fi complet prevenită “, a precizat Zoleka Mandela, ambasador global al Initiativei pentru Sanatatea Copilului.

În Bruxelles sau țări precum Spania, aceste limitări de viteză au fost deja adoptate pentru a diminua rata accidentelor rutiere.