Atenție, șoferi. Amenzi de minimum 1300 de lei pentru români. Ce pățesc șoferii în trafic din acest moment

de: Alexandra Chivu
03 10. 2020

Luna octombrie nu a venit doar cu peisaje superbe. Iarna și-a făcut deja simțită prezența în unele părți ale țării. În acest caz, cum se procedează cu anvelopele de iarnă: schimbă șoferii cauciucurile mașinilor sau nu? Potrivit ordonanței, șoferii sunt obligați să aibă automobilele dotate cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Dacă încă nu ați trecut pe la service-urile autorizate pentru a le înlocui, vă paște o amendă de minimum 1300 de lei.

Anotimpul rece vine cu obligații pentru șoferi. Amenda pentru nerespectarea uneia dintre ele este de minimum 1300 de lei

Supărarea șoferilor, bucuria mecanicilor. Zăpada căzută mult prea devreme în unele părți ale teritoriului este mână cerească pentru service-urile auto și vulcanizări. De când s-a așternut poleiul pe autostrăzi, e coadă de mașini în fața lor. Șoferii se îmbrâncesc și pentru că siguranța este primordială, dar și pentru că neglijența le poate aduce amenzi usturătoare.

„Iarna și-a făcut deja simțită prezența în unele părți ale țării. Șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei trebuie să aibă montate la mașină anvelope de iarnă. Dacă circulă fără astfel de anvelope, pe asemenea drumuri, șoferii pot primi amenzi de până la 2.900 de lei. Pentru a face o alegere cât mai corectă în momentul în care vorbim despre acest gen de cauciucuri, vă prezentăm un ghid despre anvelopele de iarna și cât de multă siguranță ne oferă pe un carosabil alunecos”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Service auto

„Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație”, menționează sursa citată.

Cauciucurile de iarnă trebuie înlocuite la momentul oportun

Până la finalul procesului de pregătire pentru iarnă, orice conducător auto își poate lua propriile măsuri de precauție. Atenție, însă, căci cauciucurile de iarnă trebuie înlocuite la momentul potrivit, atunci când carosabilul este acoperit măcar de brumă. Folosirea corectă a cauciucurilor poate face diferența dintre viață și moarte. Folosite în timpul verii, anvelopele de iarnă nu mai oferă siguranță, din contră.