Atenție, români! Alimentele astea te fac mai inteligent. Ce trebuie să mănânci zilnic pentru sănătatea creierului tău

de: Ștefan R. Apostol
02 09. 2020

A mânca bine este bine atât pentru sănătatea ta mentală, cât și pentru cea fizică. Dar ce alimente sunt deosebit de importante pentru a vă menține substanța gri fericită și sănătoasă? Rămâne să descoperim împreună, în rândurile ce urmează.

Alimentele astea te fac mai inteligent

Indiferent dacă doriți să vă optimizați nutriția în timpul sezonului sau să rămâneți activi pentru următoarea întâlnire de lucru, acordarea atenției asupra dietei dvs. poate avea cu adevărat rezultate.

Deși nu există o singură „hrană pentru creier” care să protejeze împotriva tulburărilor legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer sau demența, gândirea atentă la ceea ce mâncați vă oferă cele mai mari șanse de a obține nutrienții de care aveți nevoie pentru sănătatea cognitivă și starea de spirit.

Ce trebuie să mănânci zilnic pentru sănătatea creierului tău

Consumul unei diete sănătoase și echilibrate care include cel puțin 10 alimente de zi cu zi care stimulează creierul vă poate ajuta să vă păstrați memoria, concentrarea cât mai clare.

1. Integrale – Poate îmbunătăți concentrarea și concentrarea

La fel ca orice altceva din corpul tău, creierul nu poate funcționa fără energie. Capacitatea de concentrare provine dintr-o aprovizionare adecvată și constantă de energie, sub formă de glucoză, în sânge, către creier.

Atenție, români! Alimentele astea te fac mai inteligent. Ce trebuie să mănânci zilnic pentru sănătatea creierului tău

Obțineți acest lucru alegând cerealele integrale care au un IG scăzut, ceea ce înseamnă că își eliberează energia încet în sânge, menținându-vă mental atenți pe tot parcursul zilei. Consumul de prea puțini carbohidrați sănătoși, cum ar fi cerealele integrale, poate duce la ceață cerebrală și iritabilitate. Optează pentru cereale integrale „maro”, pâine de grâu, orez și paste.

2. Pește gras – Poate promova funcția sănătoasă a creierului

Acizii grași esențiali (EFA) nu pot fi produși de organism, ceea ce înseamnă că trebuie obținuți prin alimente. Cele mai eficiente grăsimi omega-3 apar în mod natural la peștele gras sub formă de EPA și DHA.

Sursele vegetale bune includ semințe de in, fasole de soia, semințe de dovleac, nuci și uleiurile lor. Aceste grăsimi sunt importante pentru funcția sănătoasă a creierului, inima, articulațiile și bunăstarea noastră generală.

Deși studiile se află într-un stadiu incipient, există unele sugestii că cantități adecvate de grăsimi omega-3 din dieta dvs. pot ajuta la ameliorarea depresiei.

Atenție, români! Alimentele astea te fac mai inteligent. Ce trebuie să mănânci zilnic pentru sănătatea creierului tău

Ceea ce face peștele gras atât de bun este că conțin aceste grăsimi active într-o formă gata preparată, ceea ce înseamnă că organismul îl poate folosi cu ușurință. Principalele surse de pește gras includ somonul, păstrăvul, stavridul, heringul, sardinele, grădinile și aruncătorii.

Nivelurile scăzute de DHA pot fi corelate cu un risc crescut de demență, boala Alzheimer și pierderea memoriei, în timp ce nivelurile suficiente atât de EPA, cât și de DHA se consideră că ne ajută să gestionăm stresul și să facem buna dispoziție creierul să fie chimic, serotonina.

Dacă sunteți vegetarieni sau vegani, vă recomandăm să adăugați semințe precum semințe de in, cânepă și chia în dieta dvs. sau să luați în considerare un supliment pe bază de plante omega-3 din micro-alge.

Dacă vă gândiți să luați un supliment, discutați mai întâi cu medicul de familie. Merită să ne amintim că viitoarele mame vegetariene sau vegane sau cele care alăptează ar trebui să ia în considerare un supliment datorită rolului important pe care îl joacă grăsimile omega-3 în dezvoltarea sistemului nervos central al bebelușului.

3. Afinele – Poate stimula memoria pe termen scurt

Dovezile acumulate la Universitatea Tufts din Statele Unite sugerează că consumul de afine poate fi eficient în îmbunătățirea sau întârzierea pierderii de memorie pe termen scurt.

Atenție, români! Alimentele astea te fac mai inteligent. Ce trebuie să mănânci zilnic pentru sănătatea creierului tău

Sunt disponibile pe scară largă, dar puteți obține același efect și cu alte fructe roșu închis și violet, cum ar fi murele și legumele, cum ar fi varza roșie. Acestea conțin aceiași compuși de protecție numiți antociani.

4. Roșiile Poate preveni deteriorarea radicalilor liberi

Există dovezi bune care sugerează că licopenul, un antioxidant puternic găsit în roșii, ar putea ajuta la protejarea împotriva tipului de deteriorare a radicalilor liberi asupra celulelor care apare în dezvoltarea demenței, în special a Alzheimer-ului.

Atenție, români! Alimentele astea te fac mai inteligent. Ce trebuie să mănânci zilnic pentru sănătatea creierului tău

Mâncați roșiile fierte și savurați-le cu puțin ulei de măsline pentru a optimiza absorbția mai rapidă în corp. Alte alimente care furnizează acest lucru, precum și fito-nutrienți de protecție similari, includ papaya, pepene verde și grapefruit roz.

Acestea sunt doar o parte din alimentele care ne pot ajuta la o mai bună funcționare a creierului, dar contează foarte mult și faptul că, pe lângă o dietă sănătoasă, exercițiile fizice ne ajută să ne menținem creierul ascuțit. Cercetările sugerează că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc funcția cognitivă, încetinesc procesul de îmbătrânire mentală și ne ajută să procesăm informațiile mai eficient.

Deși cercetările care leagă dieta și demența sunt încă la început, există câteva relații importante între nutrienți și sănătatea creierului care merită explorate. Având o dietă hrănitoare și bine rotunjită, creierul nostru are cele mai mari șanse de a evita bolile.

Dacă dieta dvs. este dezechilibrată din orice motiv, vă recomandăm să luați în considerare un complex multivitaminic și mineral și un supliment de acizi grași omega-3 pentru a contribui la constituirea câtorva dintre elementele esențiale.

Dacă luați în considerare administrarea unui supliment, cel mai bine este să discutați acest lucru cu medicul de familie sau cu un profesionist calificat din domeniul sănătății.