Atenție, părinți! Ministerul Sănătății schimbă regulile la peste 300 de after school-uri. Ce se întâmplă cu micuții
România este în colaps, atât economic, social, cât și datorită crizei epidemiologice. Autoritățile statului, care ar trebui să vină cu soluții, aruncă repsonsabilitatea, cel puțin când vine vorba de educație și de noul an școlar, în ograda autorităților locale, care și așa sunt depășite de situație.
Acum, la nici două săptămâni până la începerea școlii, Ministerul Sănătății și cel al Educației vin cu ghiduri făcute în grabă și pe genunchi, și de la o zi la alta, cu alte reguli ce debusolează și mai mult toți factorii din sistemul educațional de stat, cât și privat.
Ministerul Sănătății schimbă regulile la peste 300 de after school-uri
După ce am aflat de la Monica Anisie că noul ghid a fost trimis unităților de învățământ, iar reacțiile au fost cât se poate de dure la adresa decidenților și a celor scrise în aceste ghiduri, mai nou aflăm, că peste noapte, Ministerul Sănătății vine cu noi reguli să ajute la respectarea normelor de distanțare socială, dar, în realitate, duc în faliment after-school-urile private și nu numai.
În data de 25 august a.c., Ministerul Sănătății a semnat un Ordin de ministru, este vorba de Ordinul nr. 1.456 din 25 august 2020. Acest nou act normativ aprobă ”Normele de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor”, și intrat în vigoare odată cu publicarea sa pe 28 august în Monitorul Oficial. În cadrul acestui Ordin, la articolul 5, alieantul 3, prevede următoarele:
“(3) Creșele și unitățile de învățământ preșcolar, cu program prelungit, nu se cuplează cu unități școlare de alt nivel sau cu instituții de alt profil. Creșele pot fi cuplate numai cu unitățile de învățământ preșcolar cu program prelungit”.
Ce se întâmplă cu micuții și cu instituțiile de gen
Conform unor statistici date publicității, în data de 20 aprilie, de către sociologul Bianca Balea, aflam că în România anului 2020, există peste 150,000 de copii în mediul privat de after-schooling, creșă, grădiniță și școală primară.
”În România între 120 și 150 de mii de copii învață în sistem privat (grădiniță, școală, after school), câteva mii dintre aceștia în Cluj. Spațiile after-school sunt închise de două luni și se află în fața perspectivei de a rămâne închise până în septembrie, fără sprijinul șomajului tehnic oferit doar în perioada stării de urgență și fără posibilitatea de a genera venituri.
Nu cred că există unitate privată care dorește să deschidă în orice condiții, care dorește să își asume niște riscuri care țin de sănătatea noastră și a copiilor, dar variantele de educație online în acest domeniu sunt limitate drastic și foarte greu de realizat, dat fiind că este vorba despre un specific mai degrabă fizic, cu activități fizice care implică echipamente ce nu există acasă.”, declara sociologul Bianca Balea.
Dacă e să luăm în calcul acest aspect, și conform noilor reguli emise prin Ordonanță de Ministru, de cei de la Sănătate, am putea spune că toate cele peste 300 de astfel de instituții private vor intra în faliment, iar angajații acestora vor intra în șomaj.
Din cele aproximativ 300 de unități private, afectate, aproximativ 250 de astfel de unități se află în București, multe dintre acestea în aceleași incinte cu grădinițele sau chiar școlile primare. În aceste condiții, întrebarea necesară și pertinentă, la care ar trebui să răspundă cei doi miniștri de la sănătate și educație, ce se v-a întâmpla cu micuții care erau duși de părinți după orele de gradiniță și / sau școală, la aceste after-school-uri?
Președintele Asociației Școlilor Particulare, Christian Comșa, întrebat despre această nouă decizie a Ministerului Sănătății, a declarat într-un interviu acordat celor de la g4media:
“Știu o unitate concret care a închis activitatea after school-ului și se gândește, poate, să construiască în curte un corp separat. Dar asta este o investiție pe care nu o poate face acum. Genul ăsta de măsuri trebuie să se ia în august cu aplicare până la un termen ulterior, la fel cum au anunțat cu ani înainte că grupa mare va fi obligatorie începând cu anul școlar 2020-2021”, a afirmat Comșa.