Atenție la etichetele de pe conservele din magazine. Avertismentul oficial despre aceste produse
Specialiștii de la ANSVSA avertizează românii despre pericolul găsit în conservele care sunt comercializate, astăzi, în marile supermarketuri din țară. Cum sunt păcăliți românii, de fapt, și care este principalul lucru după care ar trebui să se uite, atunci când verifică etichetele.
Ce conțin, de fapt, conservele din magazinele românești
La începutul anilor 1990, fabricile de conserve din România au fost puse la pământ, falimentul a devenit cuvântul cheie, iar bulionul şi pasta de tomate româneşti au fost înlocuite cu cele din import, făcute dintr-un concentrat chinezesc de zaharuri, diluat cu apă. Pentru a păcăli populația că pasta de tomate ar conţine roşie naturală, unii comercianţi îi adaugă amidon şi gume, cu rolul de agenţi de îngroşare.
Șeful ANSVSA Mihai Ponea a declarat la Realitatea Plus trage un semnal de alarmă pentru toți românii, pe care-i roagă să verifice cu atenție etichetele conservelor de roșii pe care le achiziționează din comerț, asigurându-se că este specificat conținutul de 90% roșii pe ambalaj.
„Nu mai sunt în România acele fabrici uriașe, dar, la nivel de 2021, avem peste 700 de unități care prelucrează conserve din legume și fructe. Este adevăcat că fabricile sunt de dimensiuni mici și medii. Dacă discutăm de acele cirobe sau mâncarea cu fasole și costiță, avem fabrici mari care exportă în Canada.
Vom primi o delegație din SUA pentru exportul de conserve. Trebuie să plecăm de la citirea etichetei. Regulamentele UE permit să ai concentrat în conservă 1 % roșii și 99% amidon, este legal, dar îl găsim pe etichetă. Trebuie să cumpărăm conserva pe care scrie 90% roșii. Așa sunt regulementele europene, în care nu scrie concret că este amidon sau alt adjuvant.
Avem mii de produse retarse zilnic din piață, zilnic avem de la o tonă la sute de tone retrageri de pe piață pentru că produsele sunt neconforme. De exemplu, azi am retras de la comercializare legume și fructe cu încărcături de pesticide peste valorile normale”, a declarat șeful ANSVSA conform celor de la realitatea.net.
Care era secretul roșiilor românești gustoase
În zilele noastre, roșiile românești sunt extrem de sofisticate, indiferent că vorbim despre tomatele bio, tradiționale sau cele din culturi hidroponice. Cele mai bune roșii sunt cele care au o sămânță bună sunt plantate într-un pământ fertil.
Acum mulți ani, culturile erau stropite foarte puțin cu azot, pesticide sau alte substanțe chimice, o metodă folosită de grădinari pentru a nu face exces de îngrășăminte. Conform statisticilor, în anul 1984 solurile românești curate produceau peste 2 milioane de tone de roșii, o cantitate imensă față de 2021. În prezent, România mai produce puțin peste 600 de mii de tone de tomate.