UPDATE: Buletinele de vot cu ștampila pe prima pagină sunt nule? Răspunsul BEC

Autor: Andrei Simion - 15:15, 26 mai 2019

Teama de fraudă e mare la orice tip de alegeri, dar acum, dată fiind condiția în care se regăsește PSD, e și mai mare. La aceste alegeri europarlamentare trebuie să fii foarte atent la buletinul de vot. S-a arătat, potrivit unor sesizări, că buletinele de vot cu ștampila pe prima pagină ar fi nule. Asta au identificat membrii USR Plus, dar și mai mulți alegători care au semnalat problema la nivel central.

UPDATE: Vicepreședintele Autorității Electorale Permanente a explicat că aceste sesizări sunt nefondate și să nu ne facem probleme, votul exprimat este complet valabil. Acesta a arătat și articolul din lege care spune acest lucru.

Pe parcursul zilei, au fost semnalate mai multe incidente la vot în secțiile de votare din toată țara. Există la fața locului observatori care se asigură de buna desfășurare a votului.

Sunt nule buletinele de vot cu ștampila pe prima pagină? Ce spune BEC

Vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț, a explicat după ce s-a atras atenția asupra acestei probleme, că buletinele de vot cu ștampila pe prima pagină NU sunt nule. Iată ce se arată în articolul 49, litera f din Legea 33/2007, privind nulitatea buletinelor de vot: ”sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila „VOTAT” sau la care ștampila este aplicată pe mai multe patrulatere; votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă; buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate”.

Muhuleț a explicat, ulterior, că buletinele de vot semnalate sunt complet valabile. ”Aceste buletine de vot ștampilate pe prima pagină sau în altă poziție nu sunt buletine de vot nule”, a explicat vicepreședintele Autorității Electorale Permanente.

La aceste alegeri europarlamentare primești un bulentin de vot, dacă nu vrei să votezi și pentru referendumul cerut de Klaus Iohannis. Dacă votezi și la referendum, vor fi încă două buletine de vot. Oricâte ai avea, trebuie să fii atent la cum e pusă ștampila pe ele. Normal e ca aceasta să fie pe spate, nu pe față, iar în Iași e deja o problemă, prima semnalată.

Cum pot fi anulate voturi la aceste alegeri europarlamentare din cauza ștampilei

alegeri europarlamentare stampila
O ștampilă pusă pe față duce la anularea votului, așa cum vezi în această imagine pe un buletin de vot dat pentru referendum. Filip Hăvârneanu / Facebook

Imaginea de mai sus a fost publicată pe Facebook de Filip Hăvârneanu, care a dat și un context. „În mai multe secții de votare ștampila de control a fost pusă pe prima pagină și nu pe ultima cum este stipulat în lege, iar acele voturi vor fi anulate!”, a scris acesta.

Președintele de secție minte cu nerușinare pentru a duce la bun sfârșit acest lucru.
Delegatul USR a atenționat președintele de secție, dar acesta a zis că e în regulă așa.
Delegatul USR sunat la Biroul Electoral Județean explicând situația, iar aceștia au spus că toate voturile trebuie anulate.
Președintele de secție vorbește cu cei de la BEJ, ii se comunică faptul că trebuie anulate toate buletinele de vot, dar el comunică celor din comisie că totul e în regulă și că se va continua așa.
Am sunat de 2 ori la BEJ, mi-au spus că au anunțat din nou președintele secției să anuleze buletinele și să pregăteasca altele noi, dar el continuă fără să țină cont de cei de la BEJ sau de cei din comisie.
Sa fiți foarte atenți să vedeți dacă ștampila de control este pusă pe ultima pagină, iar dacă nu, sunați la BEJ!
Filip Hăvârneanu, președinte USR Iași