Atentate în Sri Lanka: mărturia unor români care abia au plecat din această țară. Care e, de fapt, situația

de: Ciprian Ioana
22 04. 2019

Atentatele din Sri Lanka, soldate cu sute de morți, au fost comentate de doi români care au plecat țară chiar înainte de comiterea atentatelor. Ei au povestit experiența pe care au trăit-o în țara situată la sud-est de India.

Atentatele din Sri Lanka au fost analizate de doi români ce tocmai vizitaseră această țară. Pe canalul lor de YouTube, denumit „HaiHui in doi”, românii precizează că Sri Lanka e țară pe care o iubesc nespus de mult. În același timp, însă, se declară socati si ingroziti de ceea ce s-a intamplat.

„Nimic din ceea ce am experimentat, vazut, simtit nu ne-a dat de gandit ca s-ar putea produce o astfel de tragedie. Oamenii de acolo nu merita. Nimeni nu merita”, au spus cei doi români.

Ce spun românii despre atentatele din Sri Lanka

Cei doi români povestesc că într-unul dintre orașele vizate de atacurile cu bombă sunt câteva zeci de biserici ale comunității catolice. Oamenii din respectivul oraș sunt majoritari catolici și, în momentul atacului, participau la slujbele dedicate sărbătorilor de Paște.

Chiar dacă Sri Lanka e o țară budistă, cei doi români susțin că nu se așteptau să întâlnească atât de mulți credincioși catolici.

În plus, chiar dacă au întâlnit și zone periculoase, nimic nu le-a dat de gândit că se vor produce atentate atât de grave.

Vezi mai jos momentul în care cei doi români povestesc despre Sri Lanka

Atentatele din Sri Lanka, soldate cu sute de morți

Bilanţul atentatelor teroriste din Sri Lanka a urcat la 290 de morţi şi 500 de răniţi, potrivit datelor oferite de polițiști.

Premierul a recunoscut, între timp, că primise indicii referitoare la posibile atacuri teroriste de Paște, dar că nu s-au luat măsuri suficiente pentru ca aceastea să fie prevenite.

24 de persoane au fost arestate, dar acestea au calitatea de suspecți, deocamdată.

Sri Lanka este în stare de şoc după atacuri, cele mai grave violenţe de la încheierea războiului civil în 2009. Accesul la reţelele sociale a fost restricţionat pentru a opri răspândirea dezinformărilor. Aplicații precum Whatsapp și Facebook nu pot fi accesate în multe zone.

Trei biserici din Negombo, Batticaloa şi în districtul Kochchikade din Colombo au fost vizate de atacuri cu bombă în timpul slujbei de Paşte iar alte trei explozii au avut loc la hotelurile Shangri-La, Kingsbury şi Cinnamon Grand din capitala ţării. Alte explozii au avut loc și în alte zone, chiar în timpul operațiunii Poliției.