Așteptarea a luat sfârșit! Care sunt noile măsuri de relaxare anunțate de premierul Orban. Ce vor avea voie să facă românii de la 1 iunie

Așteptarea a luat sfârșit! Care sunt noile măsuri de relaxare anunțate de premierul Orban. Ce vor avea voie să facă românii de la 1 iunie
Vestea proastă pe care o primesc 7 milioane de pensionari de la Orban: Vom mări cât putem

După două luni grele de așteptare, a venit momentul mult visat de toată lumea. Potrivit noilor măsuri de relaxare, anunțate joi seară de premierul Orban, românii vor reveni ușor, ușor la viața de dinaintea pandemiei de COVID-19. Măsurile au fost decise de Consiliul Național pentru Situații de Urgență și vor fi adoptate prin Hotărâre de Guvern.

Românii se vor putea simți din nou liberi

Ludovic Orban a anunțat ieri seară, că în urma celei de-a doua ședințe de Guvern s-au decis câteva măsuri clare care vor intra în vigoare începând cu 1 iunie. Chiar dacă de această dată, relaxarea este mai permisivă, Orban a anunțat că toate aceste măsuri vor fi adoptate gradual, cu prevenția de rigoare pentru evitarea răspândirii cu COVID-19.

Am convocat a doua şedinţă de Guvern din această săptămână cu câteva obiective clare. Odată cu intrarea în starea de alertă, am prevăzut un plan de relaxare gradual, treptat, care să permită ridicarea restricțiilor pas cu pas în diferite domenii”, a anunţat premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

Ulterior, Ludovic Orban a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru a pune la punct ultimele decizii care vor intra în vigoare de la 1 iunie:

„Primul punct important pe ordinea de zi este hotărârea de guvern care modifică HG privind instituirea stării de alertă, mai precis vom modifica Anexa 3, pentru a permite relaxarea în mai multe domenii de activitate. Înainte de şedinţa de guvern am avut reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

La reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am adoptat Hotărârea nr. 26, care este baza proiectului de modificare a HG privind instituirea stării de alertă şi care cuprinde toate măsurile de relaxare care sunt propuse a fi introduse în cadrul Anexei 3 aferentă hotărârii de guvern”, a mai declarat Ludovic Orban la începutul şedinţei de guvern din seara de 28 mai.

Principalele măsuri de relaxare anunțate de premier

Printre principalele măsuri de relaxare adoptate prin Hotărârea nr. 26, de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență se numără următoarele:

1. Se ridică interdicțiile de deplasare a persoanelor în afara localităților și a zonelor metropolitane;

2. Se reia transportul rutier și feroviar internațional de persoane;

3. Se permite accesul pe plajă al persoanelor, cu condiția să le fie asigurate șezlonguri distanțate la 2 metri, dacă este vorba despre familii diferite;

4. Se deschid și terasele, cu distanțare de 2 metri între mese și nu mai mult de 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.

Noi măsuri de relaxare pentru sportivi

Noile măsuri de relaxare vin cu vești bune și pentru sportivii de performanță, care vor putea să-și reia antrenamentele în spații deschise și închise, dar fără spectatori. Aceste măsuri de relaxare sunt valabile și pentru bazinele de înot unde va fi permis accesul sportivilor pentru competiții și pregătire, desigur, cu respectarea unor norme de distanțare. Pregătirea sportivilor profesionioniști va fi permisă în spații închise, cu respectarea unei distanțări de 7 metri.

De asemenea, începând cu 1 iunie, se va permite desfășurarea concertelor și spectacolelor în aer liber, dar nu cu mai mult de 500 de spectatori și cu o distanțare de 2 metri între participanți. De asemenea, spectatorii vor trebui să poarte măști și să respecte toate măsurile de prevenție recomandate de autorități. Vor fi stabilite prin ordin comun de miniștri și condițiile pentru desfășurarea de spectacole de tip drive-in”, a declarat Ludovic Orban.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI