Astăzi se va decide soarta Elenei Udrea și a Ioanei Băsescu. Ce au solicitat avocații celor două inculpate
Elena Udrea și Ioana Băsescu vor afla, astăzi, sentința definitivă a judecătorilor în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009. Decizia vine după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a avut două amânări de pronunțare, deși avocații inculapatelor avuseseră anumite solicitări.
La ce trebuie să se aștepte cele două inculpate
Elena Udrea și Ioana Băsescu trec prin momente grele, în timp ce își așteaptă sentința care le poate schimba viața. În timp ce „blonda de la Cotroceni” a fost acuzată în acest dosar de instigrare la luare de mită şi spălare de bani, Ioana Băsescu este acuzată la rândul ei de instigare la delapidare şi instigare la spălare de bani
Având în vedere gravitatea faptelor, procurorii DNA au cerut pedepse maxime de închisoare pentru Elena Udrea şi Ioana Băsescu, însă avocata Ioanei Băsescu a solicitat achitarea, în timp ce Elena Udrea a invocat prescrierea faptelor.
În urmă cu 5 ani, un imobil al Elenei Udrea, situat în sectorul 1, a fost pus sub sechestru de către procurorii DNA. Acesta avea suprafața de 5.001 metri pătraţi și a fost evaluat la 565.000 de euro.
Măsura a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în decizia de condamnare pe fond, fiind dispusă confiscarea unei sume de aproximativ două milioane de lei de la Elena Udrea.
La ultimul termen, avocaţii inculaptelor au solicitat încetarea procesului ca urmare a prescrierii faptelor.
Pe instanţa de fond, toți cei găsiți vinovați în dosarul finanţării campaniei electorale a lui Traian Băsescu au fost condamnaţi astfel:
– Elena Udrea – 8 ani de închisoare;
– Ioana Băsescu – 5 ani de închisoare;
– Gheorghe Nastasia – 6 ani de închisoare;
– Victor Tarhon (fost preşedinte CJ Tulcea) – 4 ani de închisoare cu suspendare;
– Silviu Wagner (fost director Oil Terminal) – 3 ani de închisoare cu suspendare;
– Dan Andronic – achitat.
DNA, fără milă față de Elena Udrea și Ioana Băsescu
Pe lângă faptul că DNA a solicitat majorarea pedepselor pentru ambele inculpate, reprezentantul DNA a menționat că întârzierea procesului a fost generată de fuga Elenei Udrea în Costa Rica, ceea ce înseamnă că nu li se poate imputa acum magistraților durata procesului.
Ancheta din acest dosar complex a durat maxim 2 ani. În 2018, Elena Udrea a fugit în Costa Rica, iar instanţa a fost nevoită să facă comisii rogatorii, pentru a asigura respectarea procedurilor. În 2022, a doua fugă a Elenei Udrea a ţinut din nou procesul pe loc”, a explicat procurorul.
Mai mult, el a justificat solicitarea pentru majorarea pedepselor ca fiind necesară din cauz gravității infracţiunilor, valoarea ridicată a sumelor de bani, „schema infracţională complexă pusă la cale de Elena Udrea, care a fost creierul acestei operaţiuni, de obţinere de fonduri pentru campania lui Traian Băsescu”.