Ascultatul de muzică în maşină, interzis prin legi. Se dau amenzi, puţini români din această ţară au habar
Obișnuiești să asculți muzica preferată în mașină sau să setezi pe un post de radio, pentru a te destine în timp ce te afli la volan? Ei bine, află că ascultatul de muzică în maşină este poate deveni rapid ilegal și poate fi pedepsit cu amendă. Iată în ce condiții poți fi oprit de polițiști și sancționat conform legii.
Când este interzis să asculți muzică în mașină
Conducerea cu muzica dată tare îți poate da o stare de bine, de adrenalină, de eliberare. Dar nu vei mai avea această senzație atunci când un polițist va aprinde luminile și te va trage pe dreapta. Mulți nu își dau seama că a asculta muzică la volum ridicat în timp ce se află la volat poate fi foarte periculos, crescând șansele de a șofa iresponsabil și de a putea provoca un accident de mașină.
Muzica tare poate distrage atenția unui șofer. De fapt, unele studii au constatat că un volum ridicat poate avea un impact negativ asupra timpului de reacție al șoferului, crescând probabilitatea de a nu frâna suficient de repede sau de a nu reuși să evite un obstacol de pe șosea.
Ei bine, din acest motiv, unele orașe și municipalități interzic conducerea cu muzica la volum ridicat. Acesta este și exemplul Germaniei, acolo unde poți fi amendat dacă încalci legea.
Amenzi și puncte de penalizare
Potrivit „catalogului de amenzi”, nu există nicio reglementare care să interzică muzica tare sau căștile în trafic dacă zgomotul ambiental, important pentru participarea la trafic, poate fi auzit.
Deși nu există limite specifice privind decibelii din interiorul mașinii, sunetul prin difuzoare sau căști nu trebuie să afecteze percepția șoferului asupra împrejurimilor la volan. Sirenele poliției sau chiar claxoanele celorlalți participanți la trafic nu ar trebui să fie acoperite de muzica puternică, în caz contrar, soferii riscând amenzi și puncte de penalizare, potrivit 24auto.de.
Taxa de avertizare pentru șoferi este de 10 euro. În caz de accident însă, pedeapsa este mult mai mare. Atunci când cineva este rănit din cauza neatenției șoferului care este distras de muzică, vinovații sunt amendați.
Citește și: Reguli noi în Codul Rutier 2023. Amendă până la 1.160 de lei pentru acest detaliu banal