Arma secretă pe care România nu a dat-o Ucrainei. Anunțul lui Vasile Dâncu

de: Stan Nicu
04 03. 2023

S-a anunțat care este arma secretă pe care România nu a dat-o Ucrainei. De asemenea, fostul ministrul al Apărării, Vasile Dâncu, a spus că nici nu s-a pus vreodată problema atâta timp cât el s-a aflat în funtea ministerului.

România nu își dă arma secretă Ucrainei. Anunțul lui Vasile Dîncu

România nu ia și nu a luat în calcul să doneze ucrainenilor avioanele sale de vânătoare MIG-21 LanceR, cele care vor fi retrase din serviciu în aproximativ două luni.

Astfel, fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, informează că o asemenea variantă de lucru nu a fost niciodată luată în calcul pe durata mandatului său.

Declarațiile lui Vasile Dîncu

„Nu am avut niciodată pe agendă o asemenea variantă de lucru. Ucrainenii s-au arătat interesați, la un moment dat, de aparatele noastre de zbor MIG-29.

Cum noi nu le mai foloseam de multă vreme, fiindcă am ales să modernizăm MIG-21 în detrimentul celorlalte, întrucât aveam mai multe în țară la momentul acelei decizii, acestea nu mai erau operaționale”, a spus Vasile Dîncu, conform Impact.ro.

Ucraina nu vrea piese de schimb

Conform șefului de la Apărare, la o adică ar fi putut fi folosite piese de schimb de pe fostele MIG-29, însă partea ucraineană nu s-a mai arătat interesată în timp de un asemenea scenariu. Trebuie să reamintim că din 24 februarie 2022, Ucraina se află în război cu Rusia, în urma agresiunii începută de Vladimir Putin.

„Nu cred că se pune chestiunea privind cedarea aparatelor MIG-21. În primul rând fiindcă sunt epuizate moral, iar cele mai multe dintre ele sunt dezmembrate. Nu sunt un specialist, dar am avut ocazia să văd destule aparate de acest tip dezmembrate, puse în conservare și să-mi dau seama că nu mai pot fi folosite decât cel mult ca piese de schimb!”, a mai spus Vasile Dîncu.

Unde ajung avioanele MIG-21 Lancer pentru dezmembrare și stocare

Încă de la începutul anului 2022, la Baza 95, unitatea militară aviatică de la Bacău, au început să apară o serie de aparate MiG-21 LanceR, cu dublă și monocomandă, în vederea dezmembrării lor și stocării. În primele 2 luni ale anului ar fi sosit cel puțin trei asemenea avioane.

Potrivit experților, se așteaptă ca majoritatea avioanelor de acest tip, mai ales cele din dotarea Escadrilei 861, respectiv din zona Borcea, să fie retrase chiar mai curând, până la finele lunii aprilie ale acestui an.

O explicație constă în faptul că pe lângă resursa de zbor limitată a acestor avioane, deja forțată în ultimul timp, există și un deficit major de personal navigant.