Are voie vecinul să taie copacul dacă crengile ajung pe proprietatea lui? Ce spune legea, de fapt
Locuitul la curte, și cu vecini în apropiere, nu este chiar lucru ușor, iar legislația în vigoare are anumite reglementări clare, inclusiv dacă are voie vecinul să taie copacul dacă crengile ajung pe proprietatea lui.
Copacii și vecinii pot fi uneori o combinație volatilă
Copacii pot oferi umbră proprietății pe timp de vară. De asemenea, ei pot oferi casei un adăpost pentru păsările cântătoare. În general, ei sporesc frumusețea unei proprietăți.
Dar copacii pot fi, de asemenea, o sursă de tensiune între vecini. Acest lucru se poate întâmpla dacă nu sunt întreținuți corespunzător sau dacă se aruncă resturi peste gard. De asemenea, ar putea fi o pacoste dacă sunt cauza altor probleme.
Copacii și vecinii pot fi uneori o combinație volatilă. Acest lucru se poate întâmpla mai ales între vecinii care, în general, nu se înțeleg. Așadar, este important să vă cunoașteți drepturile și responsabilitățile înainte de a lua măsuri drastice atunci când aveți de-a face cu dispute legate de copaci.
Poate fi atât de enervant să ai de-a face cu copacii supraînălțați ai unui vecin. Dar este important să știți ce puteți și ce nu puteți face atunci când vine vorba de dispute legate de copaci, exact la fel cum trebuie să știm cine plăteşte dacă se strică zidul comun al unei case.
Are voie vecinul să taie copacul dacă crengile ajung pe proprietatea lui?
Când vine vorba de genul acesta de situații, deloc neplăcute, și care pot genera artificial conflicte, legea este cât se poate de clară, iar normativele sunt regăsite în Codul Civil, în Legea Servituții, la secțiunea 1, articolele 607, 608 și 609. Dacă ar fi să vedem ce spune legislația, referito la speța de față, la art. 608 se specifică:
„Art. 608. –
Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată.
Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur.”
De asemenea, în următorul articol din lege, 609, ni se precizează calr faptul că „Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.” Este exact la fel ca în situația în care se strică gardul cu vecinul.
Legea spune clar ce se poate întâmpla
Prin lege, are dreptul de a tăia ramurile care depășesc limita de proprietate. Cu toate acestea, legea permite doar tăierea copacilor până la limita de proprietate. Nu aveți voie să intrați pe proprietatea vecinului sau să distrugeți copacul. Dacă faceți rău copacului, ați putea fi răspunzător pentru o sumă de până la de trei ori mai mare decât valoarea copacului.
Majoritatea copacilor au o valoare de înlocuire de câteva mii de lei. Arborii ornamentali sau de referință pot ajunge chiar și la zeci de mii de lei. Tăiați cu grijă.
Este important ca proprietarii de locuințe să știe acest lucru, astfel încât să nu se trezească, din neatenție, cu o răspundere uriașă. Crengile suspendate sunt greu de manevrat. Dar trebuie să fiți atenți înainte de a le tăia. Acestea trebuie să se încadreze în linia de delimitare a proprietății.
Concluzie
Acum că aia flat ce spune legea într-o astfel de speță, este important să știi cum să gestionezi situația pentru a nu escalada, și, cel mai bine, este să dialoghezi cu vecinul, în așa fel, încât situația să fie rezolvată pe cale pașnică și de comun acord.