Ardei umpluţi cu varză pentru iarnă. Se murează în două săptămâni, e secretul gospodinelor din Ardeal

de: Corina Oprea
08 08. 2023

Multe legume pot fi puse la murat, important este să știm cum să le pregătim. Dacă urmăm rețeta potrivită, trebuie să fim siguri că acestea vor rezista toată iarna și ne vom bucura din plin de gustul murăturilor. Foarte delicioși sunt și ardeii umpluți cu varză, iată cum se pregătesc de fapt.

Cum să faci ardei murați, umpluți cu varză

Ardeii murați, umpluți cu varză sunt unul dintre cele mai interesante preparate pentru iarnă. Se murează în doar două săptămâni și se potrivesc perfect ca garnitură la multe feluri de mâncare sau pur și simplu ca o gustare.

Este important să urmezi întocmai rețeta și așa vei fi sigur că preparatul tău va ieși exact cum trebuie. Folosește ingredientele potrivite, de calitate și nu grăbi lucrurile.

  • 20 -25 ardei grași
  • 2 verze potrivite
  • 3 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1 țelină mică
  • mărar uscat
  • 3-4 bucăți hrean
  • 1-2 ardei iuți (opțional)
  • câteva frunze țelină sare
  • 2 lingurițe boabe de muștar

În primul rând, se taie varza, se freacă cu sare, de preferat mare, se stoarce și se lasă 2-3 ore. Între timp, se scoate cotorul ardeilor și se spală. Se umplu ardeii cu varză, după care se curăță hreanul și se taie pe lungime.

Pe fundul borcanului se pun: mărar, cimbru, frunze de țelină, 3 frunze de vișin și 3-4 bucăți de hrean (la borcan mare). Se pun ardeii în picioare, iar deasupra se mai pun 2 bucăți de hrean.

Se pune apa la fiert, cu 2 linguri de sare mare, boabe de muștar și boabe de piper. După ce a fiert, se lasă să se răcească (dar nu complet) și se toarnă peste ardei.

Se lasă la un loc răcoros timp de 2-3 săptămâni pentru a se mura.

Beneficiile pe care le are varza murată

Varza murată este o sursă importantă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic și potasiu. Aceste substanțe nutritive joacă un rol crucial în menținerea sănătății sistemului imunitar, reglarea tensiunii arteriale și susținerea coagulării sângelui.

Varza murată conține enzime naturale care pot facilita procesul de digestie și pot ajuta organismul să absoarbă mai eficient nutrienții din alimente. Enzimele precum lactobacilii pot contribui la o digestie mai ușoară, reducând senzația de balonare și disconfortul abdominal.

Consumul de varză murată poate ajuta la menținerea unui echilibru optim al pH-ului în corp. Un pH echilibrat este esențial pentru funcționarea corectă a metabolismului și pentru prevenirea unor afecțiuni cronice.

Datorită conținutului său ridicat de vitamina C și antioxidanților, varza murată poate întări sistemul imunitar, reducând susceptibilitatea la infecții și susținând vindecarea rapidă.

Consumul de varză murată poate contribui la menținerea sănătății cardiovasculare. Fibrele și antioxidanții din varză murată pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.