Apariție surprinzătoare a unui animal pe cale de dispariție în Prahova. Mai sunt doar câteva exemplare
O apariție surprinzătoare a unui animal care este pe cale de dispariție a avut loc în județul Prahova. Exemplarul a putut fi văzut zilele trecute pe malul râului Prahova, la marginea satului Stejaru din comuna Brazi. Martorii evenimentului rar a fost un cuplu care își plimba câinele în acea zonă.
Animal rar, pe cale de dispariție, văzut în Prahova. La ce pericol major sunt expuse aceste vietăți
În ultimul timp, castorii au început să fie văzuți tot mai des în apropierea apelor curgătoare din județul Prahova, chiar dacă sunt animale pe cale de dispariție.
Un astfel de exemplar a fost văzut cu câteva zile în urmă pe malul râului Prahova, la marginea unui sat din comuna Brazi. Deși sunt o specie protejată atât în Europa cât și în România, castorii fiind amenințați de dispariție, în județul Prahova viețuitoarele se mai confruntă cu un pericol major: balastierele.
Declarația martorilor
„Am fost cu cățelul la plimbare și am vazut un castor (specie strict protejată), primul pe care l-am văzut în natură. Se afla pe malul râului Prahova, în apropierea zonei Cămine, sat Stejaru, comuna Brazi, într-o zonă în care, din păcate, se săpa pentru balastru fix în albia râului, încălcând mai multe legi. Vă scriu în speranța că veți difuza știrea și cineva de la mediu se va sesiza și va face ceva în această privință.” a scris un cititor, conform observatorulph.ro.
Când a dispărut castorul din Europa
La începutul secolului al XIX-lea, castorul european (Castor fiber), a dispărut aproape complet nu doar din România, ci și de pe tot bărânul continent. Motivul este acela ca aceste animale au fost vânate în exces, în principal pentru blana, secrețiile din glandele sale, folosite ca medicament și în industria parfumurilor, precum si pentru carnea lor.
De asemenea, din anul 1998, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Brasov a început un proiect de reintroducere a castorilor în fauna României, pe albiile râurilor Olt, Mureș și Ialomița. Cercetatorii silvici au eliberat în natura 182 de animale aduse din Germania, iar multora dintre ei le-au fost montate zgărzi dotate si cu GPS, pentru a fi mai usor de urmărit. Astfel, castorii s-au înmulțit, în 2011 fiind deja în jur de 650 de exemplare, însă au produs si stricăciuni, dând iama în cartofii și verzele gospodărilor din zonele în care s-au stabilit.
Castorii au apărut și în Delta Dunării
Astfel, disparuti de aproape doua secole din tara noastra, castorii au revenit și în Delta Dunarii prin anul 2014. La acel moment, anuntul a fost facut oficial de organizatia internationala WWF (World Wide Fund for Nature), care monitorizează aceste viețuitoare.
„Primele clipuri video obținute în urma acțiunii de monitorizare confirmă încă o dată prezența castorului în Delta Dunării, după o absență de aproape 200 de ani din România. Imaginile au fost obținute de la cinci camere cu infraroșu amplasate în zona unde trăiește familia de castori, în complexul lacustru Somova – Parches”, anunța la acel moment WWFN.