Apare un nou tip de concediu în România. Cine vor fi românii care vor putea sta acasă șase luni și în condiții

de: Daoud Andra
13 09. 2024

O inițiativă legislativă depusă recent la Parlament ar putea să îi bucure pe unii români. Dacă legea va fi votată, va apărea un nou tip de concediu, cu o durată de șase luni. Cine va avea dreptul la acest concediu și în ce condiții.

Concediu de șase luni pentru o categorie de români

Parlamentarii au elaborat un proiect de lege care îi vizează pe părinții de gemeni și de multipleți. Potrivit inițiativei legislative, tații de gemeni sau multipleți pot beneficia de un concediu de paternitate de șase luni, pentru a sta acasă simultan cu mama și a îngriji bebelușii.

O altă prevedere din noul proiect spune că părinți vor putea beneficia de un asistent plătit de stat, pentru a-i ajuta cu copiii în această perioadă. Inițiativa vine pe fondul unui declin demografic și are rolul de a încuraja natalitatea. În ultimul an, în țara noastră s-au născut peste 2.000 de perechi de gemeni, iar la nivel mondial numărul nașterilor multiple a fost de aproximativ 1,6 milioane.

În ultimii 40 de ani, a crescut cu o treime numărul sarcinilor gemelare și multiple, ca urmare a evoluției medicinei și a tratamentelor de fertilitate. Potrivit proiectului de lege, ambii părinți ar putea lua concediu de creștere a copilului simultan. În prezent, tatăl are dreptul legal la două luni de concediu, pe parcursul primilor doi ani din viața copilului. Restul de patru luni de concediu ar urma să fie acoperite de la bugetul de stat, costurile fiind estimate la aproximativ 36 de milioane de lei.

Ajutor pentru achiziționarea de mașini mai mari

Nu este singura inițiativă menită să încurajeze natalitatea în România. În urmă cu puțin timp, deputatul UDMR Andrea Csep a spus că a depus la Parlament un proiect de lege pentru ca familiile cu mai mulți copii să primească un ajutor de la stat, pentru a achiziționa mașini cu șapte locuri.

”Vrem să ajutăm familiile să achiziţioneze o maşină mai mare, legea pe care am iniţiat-o prevede 35.000 lei ca şi sprijin pentru familii pentru cumpărarea unui autovehicul nou, de şapte persoane, acest sprijin pentru cumpărarea autovehiculului se acordă doar familiilor care au cel puţin trei copii. Este foarte interesant că am început să vorbesc despre aceste proiect de lege şi deja au venit propuneri din partea cetăţenilor.

Mi-au semnalat că nu m-am gândit la copiii cu dizabilităţi, fiindcă aceste maşini pentru şapte persoane sunt cele care se pot adapta şi pentru scaune cu rotile (…) Am spus că atunci când vom discuta în Parlament această propunere, voi ţine cont de aceste remarci. Şi eu sunt mama a trei copii şi ştiu ce înseamnă să nu ai loc în spate, mai ales când ai doi gemeni şi o fetiţă mai mare dar nu o poţi aşeza în faţă”, a declarat Andrea Csep.