Apare un nou tip de concediu în România. Angajații care se vor bucura de mai multe zile libere de la stat

Apare un nou tip de concediu în România. Angajații care se vor bucura de mai multe zile libere de la stat
Angajații care pot primi până la cinci zile lucrătoare

Veste bună pentru o anumită categorie de angajați! Dacă până acum, concediul de odihnă sau cel medical erau singurele variante avute la dispoziție, mai nou, potrivit unei norme introduse în Codul Muncii, s-a introdus un nou tip de ocncediu destinat anumitor cauze. Află și tu dacă te încadrezi și cum îl poți obține.

Noul concediu de care angajații români vor putea beneficia

Majoritatea angajaților se bazează pe concediul de odihnă atunci când doresc să ia o scurtă pauză de relaxare sau să evadeze într-o vacanță. Durata minimă legală a concediului de odihnă este de 20 de zile, dar aceasta poate varia în funcție de fiecare angajator în parte, atâta timp cât se respectă legea și contractul colectiv de muncă aplicabil. Este bine de știut că, atât sărbătorile legale, precum și zilele libere plătite, care sunt stabilite prin contract de muncă colectiv, nu se încadrează în concediul de odihnă anual.

Acum, în România, cetățenii trebuie să știe că a apărut un nou tip de concediu care se acordă angajaților care locuiesc cu persoane ce necesită îngrijiri speciale sau asistență, din cauza unor boli grave sau a unor evenimente cu impact puternic, fiind denumit „concediu de îngrijitor”. Acest nou tip de concediu a fost introdus recent  în Codul Muncii prin Legea 283/2022.

Astfel, angajatorul are obligația de a oferi acest concediu de maximum 5 zile în cel mult 30 de zile de la solicitarea salariatului. Pentru ca legea să fie respectată, angajatul are obligația depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu acesta, precum și a existenței problemei medicale grave, care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat.

Documentele necesare pentru a obține concediul de îngrijitor

Angajatul are nevoie de câteva documente obligatorii prin care să dovedească faptul că persoana care are nevoie de îngrijire specială este rudă cu el, acestea fiind:

• actul de identitate
• certificatul de naștere
• certificatul de căsătorie.

Sunt, de asemenea, necesare documentele prin care angajatul trebuie să facă dovada reședinței persoanei căreia îi acordă îngrijire, condiția obligatorie fiind aceea de a coincide cu cea a angajului.

• actul de identitate al persoanei care necesită îngrijire din care rezultă același domiciliu sau reședință cu salariatul,
• actul prin care persoana a fost luată în spațiu,
• adeverința de la asociația de proprietari/locatari
• declarația pe propria răspundere a salariatului din care să rezulte faptul că persoana căreia salariatul a oferit îngrijire sau sprijin locuiește în aceeași gospodărie cu acesta cel puțin pe perioada concediului de îngrijire

Dovada existenței problemei medicale grave se va face prin intermdiul documentului medical reprezentat fie de biletul de externare din spital sau, după caz, de adeverința medicală emisă de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave, potrivit mmuncii.ro.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe