Apare o nouă taxă în România. Când intră în vigoare, sunt loviți acești români
Vești proaste pentru milioane de români! Apar noi scumpiri în România, după alegerile din 9 iunie 2024. De asemenea, la 1 iulie 2024 va intra în vigoare o nouă taxă.
Noi scumpiri în România
A doua lună de vară vine cu scumpiri în România. De la 1 iulie 2024 vor crește accizele la carburanți, benzina va costa cu 43 de bani/ litru mai mult, iar motorina – cu 39 de bani/ litru. Așadar, un plin de 50 de litri de benzină îi va costa pe șoferi 369 de lei.
„În primul rând, vom vedea carburanții cu peste 7 lei/ litru, începând cu 1 iulie. Mai departe, bineînțeles, aceste scumpiri ale carburanților se vor traduce în scumpiri ale serviciilor, produselor alimentare. Încă un puseu de inflație pe care nu ni-l doream, dar care din păcate va trebui să îl suportăm începând din această vară.
De la 1 iulie crește și salariu minim pe economie. Apare și o taxă nouă, taxa pe veniturile nedeclarate. Toate aceste lucruri, puse cap la cap, vor duce la mari probleme în economie, pentru că numai creșterea salariului minim va aduce în plus niște costuri și niște prețuri mai mari pentru tot ceea ce consumăm noi. Noi din păcate suntem campioni europeni la creșteri de prețuri, pentru a cincea lună la rând, începând cu luna iulie”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu la Antena 3 CNN.
Ce este taxa pe veniturile nedeclarate
De la 1 iulie 2024 va intra în vigoare impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Ce riscă românii care nu își declară corect veniturile?
„Această dată (n.r. – 1 iulie 2024) nu vizează însă momentul obținerii veniturilor și nici pe cel al începerii controlului asupra persoanelor respective, ci momentul emiterii deciziei de impunere. Astfel, orice contribuabil persoană fizică ce va primi o decizie de impunere după data de 1 iulie 2024 ar putea fi taxat cu noua cotă de 70%”, arată o analiză Deloitte.
Potrivit Legii 296/2023, persoanele care nu își declară corect veniturile riscă, pe lângă cota ridicată de impozitare, dobânzi și penalități de nedeclarare de 0,02%, respectiv 0,08% pe zi de întârziere. Acestea vor fi calculate până la data plății debitelor principale, însă valoarea penalităților de nedeclarare se poate reduce cu 75% în cazul plății sau compensării debitelor până la termenul lor de plată ori în cazul finalizării cu succes a unei eșalonări la plată, au precizat Alex Slujitoru, Partener Reff & Asociații, Deloitte Legal, și Cătălin Barbu, Manager, Impozitarea Veniturilor, Deloitte România.