Apare o nouă sărbătoare în România. Ce a decis Klaus Iohannis, din 2022 e oficial

Apare o nouă sărbătoare în România. Ce a decis Klaus Iohannis, din 2022 e oficial
Însemnătatea zilei de 10 mai pentru România

Românii în fiecare an, până acum, sărbătoreau 11 sărbători legale. Începând de anul viitor la cele 11 se mai adaugă încă una, pe 10 mai, de altfel cea mai importantă, dacă e să ne luăm după însemnătatea ei. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul care instaurează această nouă sărbătoare legală.

Însemnătatea zilei de 10 mai pentru România

Istoria modernă a României este guvernată, într-o mare proporție, de existența Casei Regale. La 10 mai 1866, prințul prusac Karl Eitel de Hohenzollern-Sigmaringen a sosit la București. Karl Eitel era descendent al uneia dintre cele mai vechi case domnitoare europene. Acestea venea la 10 mai ca prinț al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești.

La aceeași dată depunea jurământul în fața Adunării Parlamentului țării. Din 1866 până în 1937, ziua de 10 mai a fost neîntrerupt Ziua Națională a României moderne și a rămas asociată cu monarhia română.

La aceeași dat, dar în 1877, Independența țării proclamată cu o zi înainte a fost ratificată în Parlament. De atunci, 10 mai a fost sărbătorită și ca Ziua Independenței. În 1881, când țara a fost proclamată Regat, aceeași zi a fost aleasă simbolic ca Ziua Încoronării Regelui.

Klaus Iojannis a promulgat Ziua Independenţei Naţionale a României

Joi, pe 8 iulie 2021, Președintele Klaus Iohannis promulga legea care stabilește data de 10 mai ca fiind Ziua Independenței în România. În această zi se sărbătorește unul dintre evenimentele majore din istoria României. România a obținut oficial independența față de Imperiul Otoman în 1878 după încheierea războiului ruso-turc.

La acea vreme, România lupta de partea Rusiei. După victoria Rusiei în război, România a fost recunoscută ca stat independent. Independența României a fost recunoscută de Imperiul Otoman și de Marile Puteri, astfel înființându-se noul Regat al României.

De fapt, România ar trebui să sărbătorească Ziua Independenței pe 9 mai. Este data la care Mihail Kogălniceanu, Ministrul Afacerilor Externe, a declarat independența  în parlamentul român. Totuși, actul a fost semnat de prințul Carol I abia pe 10 mai,  astfel sărbătoarea a rămas așa în conștiința publică până în ziua de azi.

Ziua Independenței în România, începând cu anul viitor va deveni, alături de celelalte 11 sărbători legale, una din cele mai importante momente de sărbătoare pentru români. Administrația prezidențială emitea ieri un comunicat de presă prin care se atestă semnarea decretului de lege. Cât despre conținutul legii, se spun următoarele:

„Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice.

Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 Mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităţilor publice centrale, precum şi ale instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.”, prevede legea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI