26 nov. 2022 | 17:04

Aparatul din casa ta care umflă enorm factura la curent. Mai bine nu-l mai folosești, consumă foarte mult

Utile
Aparatul din casa ta care umflă enorm factura la curent. Mai bine nu-l mai folosești, consumă foarte mult
Aparatul din casă care mărește factura la curent

De la lună la lună, facturile sunt tot mai mari, mai ales la curent. Specialiștii avertizează că scumpirile ar putea să continue, motiv pentru care românii sunt mult mai atenți atunci când folosesc anumite aparate electrocasnice. Unul consumă foarte multă energie electrică, de aici și sumele mari pe care oamenii le au de dat la stat. Iată despre ce este vorba, consumă cât sute de becuri!

Aparatul din dormitor care umflă enorm factura la energie electrică

Atunci când achiziționezi electrocasnice sau alte aparate care consumă curent, trebuie să ții cont de un lucru foarte important: ce putere au în KW și din ce clasă energetică fac parte. Sunt detalii care te pot ajuta să economisești câteva sute de lei.

În ultimii ani, mai ales pe timpul verii, aerul condiționat a devenit indispensabil din locuințele noastre. Din cauza temperaturilor foarte mari de afară, AC-ul face aerul să fie respirabil în interior. Mulți români îl folosesc și în timpul iernii, mai ales când nu există căldură în calorifere. Poate că nu știai, dar acest aparat electrocanic consumă foarte mult curent!

Este incredibil cât de mult curent consumă

În momentul în care cumperi un aparat de aer condiționat, uită-te la clasa energetică. De pildă, dacă face parte din clasa energetică A sau A+, poate avea un consum mai mic cu până la 40%, față de clasa energetică C sau D.

Durata de viață a unui AC este de circa 5-10 ani, în funcție de modelul ales. Dar longevitatea aparatului de aer condiționat poate fi influențată de întreținerea corespunzătoare. Experții recomandă să-i faci o verificare de cel puțin de două ori pe an.

Care sunt cele mai bune aparate de aer condiționat

Pentru un consum cât mai redus de curent, optează mereu pentru cele mai eficiente unități din punct de vedere energetic. Așadar, alege aparate de aer condiționat inverter (din clasa A+ sau +++). Deși costă mai mult decât cele din clasa C sau D, în timp, vei constata că ai economisit cu până la 40-60%, comparativ cu AC-urile convenționale.

Citește și Greșeala uriașă care crește factura la căldură cu 25% pe lună. Secretul care te ajută să economisești

Ca să afli câți Kwați se duc pe oră, metoda de calcul este următoarea. La un aer condiționat din clasa A+, model care consumă 1,08 kw/h, vei achita 0,8 +1,08 = 0,86 lei/h. În timpul verii, să spunem că stă pornit șase ore pe zi. Asta înseamnă 6 x 30 = 180 de ore pe lună. Deci, suma calculată este de 180 x 0,86 = 154 de lei pe lună.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Capital.ro
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie 2024
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau PRIME de PAȘTE! Anunțul momentului în ROMÂNIA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro