Aparatul din casa ta care umflă enorm factura la curent. Mai bine nu-l mai folosești, consumă foarte mult
De la lună la lună, facturile sunt tot mai mari, mai ales la curent. Specialiștii avertizează că scumpirile ar putea să continue, motiv pentru care românii sunt mult mai atenți atunci când folosesc anumite aparate electrocasnice. Unul consumă foarte multă energie electrică, de aici și sumele mari pe care oamenii le au de dat la stat. Iată despre ce este vorba, consumă cât sute de becuri!
Aparatul din dormitor care umflă enorm factura la energie electrică
Atunci când achiziționezi electrocasnice sau alte aparate care consumă curent, trebuie să ții cont de un lucru foarte important: ce putere au în KW și din ce clasă energetică fac parte. Sunt detalii care te pot ajuta să economisești câteva sute de lei.
În ultimii ani, mai ales pe timpul verii, aerul condiționat a devenit indispensabil din locuințele noastre. Din cauza temperaturilor foarte mari de afară, AC-ul face aerul să fie respirabil în interior. Mulți români îl folosesc și în timpul iernii, mai ales când nu există căldură în calorifere. Poate că nu știai, dar acest aparat electrocanic consumă foarte mult curent!
Este incredibil cât de mult curent consumă
În momentul în care cumperi un aparat de aer condiționat, uită-te la clasa energetică. De pildă, dacă face parte din clasa energetică A sau A+, poate avea un consum mai mic cu până la 40%, față de clasa energetică C sau D.
Durata de viață a unui AC este de circa 5-10 ani, în funcție de modelul ales. Dar longevitatea aparatului de aer condiționat poate fi influențată de întreținerea corespunzătoare. Experții recomandă să-i faci o verificare de cel puțin de două ori pe an.
Care sunt cele mai bune aparate de aer condiționat
Pentru un consum cât mai redus de curent, optează mereu pentru cele mai eficiente unități din punct de vedere energetic. Așadar, alege aparate de aer condiționat inverter (din clasa A+ sau +++). Deși costă mai mult decât cele din clasa C sau D, în timp, vei constata că ai economisit cu până la 40-60%, comparativ cu AC-urile convenționale.
Ca să afli câți Kwați se duc pe oră, metoda de calcul este următoarea. La un aer condiționat din clasa A+, model care consumă 1,08 kw/h, vei achita 0,8 +1,08 = 0,86 lei/h. În timpul verii, să spunem că stă pornit șase ore pe zi. Asta înseamnă 6 x 30 = 180 de ore pe lună. Deci, suma calculată este de 180 x 0,86 = 154 de lei pe lună.