Apar noi taxe în România. Ce pregătește Guvernul pentru a colecta bani la buget
Criza generalizată și lipsa banilor la bugetul de stat au pus actuala coaliție de guvernare în fața unor probleme care trebuie rezolvate. Deși până la acest moment, atât PSD, cât și PNL, nu au pus problema majorării taxelor și impozitelor, se pare că lucrurile se vor schimba. De câteva zile în rândul PSD se vorbește de un proiect de lege care să impună marilor companii obligativitatea de a plăti o anume taxă, condiția fiind ca cifra de afaceri a acestora să fie mai mare de 1 milion de euro. Este vorba de Taxa de solidaritate, și conform informațiilor procentul de taxare ar fi de 1%.
Ce este „Taxa de solidaritate” și cum funcționează
O taxă de solidaritate este o taxă impusă de guvern în încercarea de a finanța proiecte teoretic unificatoare, sau de solidificare. Impozitul acționează împreună cu impozitul pe venit.
În general, reprezintă o povară suplimentară pentru contribuabili, inclusiv persoane fizice, întreprinderi individuale și societăți comerciale.
Impozitul de solidaritate colectat de guvern ajută la finanțarea proiectelor importante. Impozitul se plătește în plus față de impozitul pe venitul persoanelor fizice.
La fel și în cazul societăților comerciale. Acesta se calculează, în general, pe baza unui procent din factura fiscală. În unele cazuri, este o rată fixă.
Impozitele de solidaritate pot fi invocate în perioade de război sau pentru a întreprinde lucrări importante. Taxele de solidaritate pot lua mai multe forme, inclusiv evaluări unice.
Poate fi o suprataxă pe impozitul pe venit. Poate fi o suprataxă pe impozitul pe vânzări. Sau chiar o suprataxă la TVA, dar și alte metode de colectare.
De cele mai multe ori, taxele de solidaritate sunt menite să fie de scurtă durată. Nu au fost gândite să devină permanente, deși nu este întotdeauna așa.
Taxa există deja în Germania
În state, precum Germania și Franța, o astfel de taxă este deja în funcțiune de mai mulți ani.
De exemplu, în Germania s-a introdus un impozit de solidaritate cu o rată fixă de 7,5% pe toate veniturile persoanelor fizice în 1991. Este momentul în care Germania de Est și Germania de Vest au fost reunite din nou.
Scopul impozitului a fost acela de a furniza capital pentru administrația nou integrată. Acesta a fost implementat și colectat timp de numai un an. Trebuia să fie doar un program pe termen scurt.
Cu toate acestea, în 1995, guvernul a reintrodus taxa pentru a contribui la finanțarea dezvoltării economice în estul Germaniei. Ulterior, guvernul federal decide să reducă taxa în 1998.
Contribuabilii trebuie să plătească acum o suprataxă de 5,5% din factura anuală de impozit pe profit și pe persoană fizică pentru taxa de solidaritate. Ulterior taxa de solidaritate germană pe termen lung a fost examinată pentru că este neconstituțională.
„Impôt de solidarité sur la fortune” în Franța
În Franța, se percepe o taxă de solidaritate pe avere. Acest impozit pe avere, cunoscut la nivel local sub numele de Impôt de solidarité sur la fortune (ISF) sau impozit de solidaritate pe averi, este plătit de aproximativ 350 000 de gospodării cu o avere netă de peste 1,3 milioane de euro.
Acesta a fost implementat pentru prima dată în 1981 sub denumirea de Impôt sur les Grandes Fortunes (IGF), a fost eliminat în 1986 și reintrodus sub denumirea de ISF în 1988.
Rezidenții francezi în scopuri fiscale sunt supuși impozitului de solidaritate pe avere, care se aplică asupra tuturor activelor lor, active locale și active globale.
Impozitul de solidaritate a fost criticat de mulți dintre cei care consideră că acesta îi alungă pe cei bogați din Franța sau îi stimulează pe cei bogați să găsească modalități de a se sustrage de la plata impozitelor.
În 2017, guvernul francez a convenit să elimine impozitul de solidaritate pe avere. Taxa a fost înlocuită cu un impozit de solidaritate pe proprietate.
Noul impozit are același prag și aceeași cotă ca ISF, dar va fi plătit doar pentru activele imobiliare. Francezii nu mai plătesc pentru acțiuni, obligațiuni sau asigurări de viață.
Guvernul de coaliție vrea „Taxa de solidaritate” și în România
Așa cum spuneam la început, guvernanții, cel puțin cei din PSD, discută în aceste zile despre introducerea acestui impozit, sau „Taxa de solidaritate”, pentru companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 1 milion de euro.
Procentul de taxare ar fi undeva la 1%, iar în acest proiect s-ar mai lua în calcul și taxarea pensiilor speciale, reducerea tuturor facilităților din IT și agricultură, precum și a celor din construcții.
Conform informațiilor din PSD, numărul companiilor care ar intra sub incidența noii legi fiscale se ridică la 350.
Dacă Marcel Ciolacu și colegii săi sunt de acord cu introducerea acestei taxe, de cealaltă parte, Klaus Iohannis spune că „Personal, nu consider că ar fi optimă sau de dorit sau că ar aduce rezultate”.
La fel a reacționat și fostul lider PNL, Florin Cîțu, acesta fiind de părere că „Nu poţi să penalizezi companii care au avut succes doar pentru că au avut succes. Nu face sens această taxă.”
România trece printr-o criză dură în aceste zile, iar salariile și pensiile sunt, încă, sub nivelul cererilor la nivel european.
Astăzi va avea loc o nouă ședință a liderilor celor trei formațiuni politice aflate la guvernare, și mai mult ca sigur că se va lua în calcul această propunere.