Ultima oră! S-a aflat ce se întâmpla, de fapt, pe șantierul în care au murit doi oameni nevinovați. Colegii au recunoscut tot

de: Rosu Ioana
05 08. 2021

Milioane de români au suferit alături de familiile îndurerate din cauza pierderii timpurii a doi angajați care executau lucrări într-un șantier din București, situat lângă Biblioteca Națională. În urma unui accident de muncă, doi oameni au murit înghițiți de pământ, în timp ce patru colegi au fost salvați și transportați la spital. Potrivit ultimelor informații, polițiștii au descoperit mai multe nereguli care pun la îndoială securitatea muncii.

Ce au declarat angajații șantierului la audieri

Tragedia petrecută luni a ridicat multe semne de întrebare autorităților, care au demarat o anchetă privind condițiile de muncă pe care angajații le aveau asigurate din partea angajatorilor. Totul a pornit după ce un șanț cu o adâncime de doi metri s-a surpat, iar un mal de pământ a îngropat mai mulți muncitori care lucrau în locul cu pricina. Patru dintre aceștia au fost scoși din pământ, nefiind acoperiți în totalitate, iar alții doi, mai puțin norocoși, au murit sufocați în pământ.

În urma cercetărilor efectuate, Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, a dezvăluit că terenul pe care s-a petrecut accidentul era instabil, iar o astfel de nenorocire nu era exclusă, acesta făcând parte din zona inundabilă a Dâmboviței.

Conform cercetărilor ulterioare, s-a dovedit că măsurile de sprijinire a malurilor nu erau asigurate în totalitate. În plus, o parte din ngajați erau străini, iar instrucțiunile privind protecția muncii ar fi putut fi deficitare din cauza faptului că era vorba de transmiterea mesajului într-o limbă străină, fiecare înțelegând conform nivelului de cunoștințe.

Ce informații au ieșit la iveală după trei zile de audieri

Astăzi este a treia zi de audieri ale muncitorilor de pe șantier, iar informațiile aflate de anchetatori nu sunt deloc fericite. Potrivit ultimelor declarații, șantierul nu ar fi avut autorizație de funcționare, iar unul dintre angajați a fost nevoit să aducă flexul de acasă pentru a tăia o țeavă.

Până în acest moment au fost audiați atât șeful de șantier, cât și cei patru muncitori care au fost salvați și internați în spital, în timp ce în acest dosar există deja acuzații privind infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală și nerespectarea legislației de sănătate și securitate în muncă.

În urma tragediei de la șantierul de pe malul Dâmboviței, prefectul Capitalei a reacționat dur, afirmând că o asemenea tragedie nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată.

“Este un exemplu despre cum nu trebuie făcute lucrurile”

Alin Stoica dă asigurări că vinovații pentru această tragedie vor da socoteală în fața legii, în timp ce Primăria Sectorului 3 este criticată pentru această lucrare nepermisă.

„Lucrarea respectivă nu era autorizată, nu erau luate măsurile elementare de siguranţă pentru asigurarea şantierului respectiv şi pentru protejarea lucrătorilor. Evident că ITM, după ce va face ancheta, va veni cu rezultatele finale şi va identifica toate neregulile.

Este un exemplu despre cum nu trebuie făcute lucrurile, pentru că, până la urmă, este o companie municipală care ar trebui să fie un exemplu pentru alte companii care fac astfel de lucrări. O companie a Primăriei Sector 3 care nu ar fi trebuit să facă lucrările respective, care nu respectă normele de protecţia muncii. Aşa ceva nu ar trebui să existe niciunde în România”, a declarat prefectul Capitalei la Digi24.