Anunțul zilei pentru pensionari. Pensii mai mari cu 40%. Când s-ar putea majora
În 2020, în România există aproximativ 5 milioane de oameni care încasează de la stat o pensie. În ultima vreme s-a tot vehiculat ideea măririi acestora cu 40 de procente, dar această creștere ar destabiliza bugetul central.
Anunțul zilei pentru pensionari zguduie bugetul de stat
În actualul context nu puține au fost vocile care avertizau că o asemenea creștere al da peste cap toate calculele de echilibarea a bugetului de stat, inclusiv ministrul Cîțu și-a exprimat această îngrijorare, încercând să aducă și argumentele necesare. După ce premierul Orban făcea promisiuni, populiste, pe marginea salariilor, dar mai ales a pensiilor, declarând că sunt bani și că se vor mări, conform calendarului, de la 1 septembrie, primul specialist în finanțe al țării în finanțe, ministrul Florin Cîțu susține că, atât pensiile, cât și salariile din sistemul bugetar, sunt în pericol.
”Se discută despre sustenabilitate și despre echilibrul financiar al României. Toate aceste facturi depind de evoluția economiei. În acest moment, ne permitem ce facem acum. Eu voi prezenta mai multe scenarii în Guvern, dar și riscurile aferente, că uităm de ele și ne afectează pe toți. România este țara cu cea mai mare creștere din UE. Am avut un rezultat economic foarte bun. Ceea ce am făcut până acum a dat rezulate, nu spun eu, ci spun cifrele și specialiștii. Cu prudență și responsabilitate vom acționa în continuare”, a spus Cîțu.
Pensii mai mari cu 40%, dar cu ce riscuri
Conform calendarului, de la 1 septembrie ar trebui să se mărească pensiile celor aproximativ 5 milioane de pensionari cu 40%, dar această majorarea, conform președintelui Cosniliului Fiscal, Daniel Dăianu, ar pune în pericol bugetele României pe următorii doi ani. Acelaiși lucru, așa cum relatam anterior, o spune și ministrul Finanțelor. Mai nou are un aliat în persoana ministrului Muncii Violeta Alexandru, care, întrebată despre acest lucru, a evitat să spună cu cât vor crește pensiile. Daniel Dăianu, a mai explicat și un alt aspect, și anume, dacă pensiile ar crește cu 40%, deficitul bugetar ar urca spre 6% în 2021 și spre 7% în 2022.
”Ar fi grozav să creștem pensiile dacă am avea de unde. Arată clar că, din păcate, la orizontul lui 2025 am ajunge cu datoria publică la peste 50% din PIB și în 2030 la 90%. Chiar și pensionarii își dau seama că nu se pot crește pensiile în condițiile care sunt în țară. Avem încasări puține. O asemenea creștere de 40% ar fi ca un detonator, sigur ne-am retrograda și în acest an avem dificultăți cu finanțarea României. Noi am pornit cu deficite mari, externe, noi nu am strâns rezerve în vremurile bune, trebuie ca cetățenii români să câștige mai bine acasă, să nu mai fie migrațiune. Activitatea economică este în declin marcant.”, a spus Dăianu.
Când s-ar putea majora pensiile celor 5 milioane de români
Conform specialiștilor este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Dacă ar fi să facem un calcul, am constatat cădoar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, la care se adaugă și ceis 30 miliarde de lei în 2021, iar conform ministrului Cîțu acești bani nu există şi trebuie împrumutaţi. Același ministrul de finanțe a mai spus că trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii., dar că există o problemă, care ar putea fi rezolvată în baza a două scenarii fiscale pe care acesta le va propune colegilor de guvern. Cele două scenarii se bazează pe tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente.
”Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică. Sunt un ministru responsabil şi precaut. Mă pregătesc cu o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020 dar şi pe viitor. Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice”, a declarat Cîţu luni seara.