Anunțul zilei pentru cei care s-au vaccinat. Ministerul Sănătății a stabilit totul despre purtarea măștii
Campanie de vaccinare este în plină desfășurare. Cei de peste 60 de ani sau cu boli cornice sunt pe lista de vaccinare. Dacă până acum nu s-a pus problema obligativității măștilor de preotecție după vaccinare, astăzi Vlad Voiculescu a făcut anunțul.
Vlad Voiculescu recomandă purtarea măștilor după vaccinare
Poblema purtării măștilor de protecție, după vaccinare, ca și obligativitate, a fost tema de discuții din conferința de presă susținută de Vlad Voiculesc, Ministrul Sănătății. Dacă până în acest moment nu era clar acest aspect, de astăzi s-a elucidat și această problemă.
Vlad Voiculescu a emis azi o recomandare, spunând că purtarea măștii de potecție, și după rapel (a doua vaccinare), este necesară. Noile vaccinuri pot împiedica îmbolnăvirea de Covid. Nimeni nu știe încă dacă vă va împiedica și răspândirea virusulului către alții. În această perioadă se fac astfel de studii clinice.
Noile vaccinuri Covid-19 de la Pfizer pare a fi remarcabil de bun în prevenirea bolilor grave. Dar nu este clar cât de bine vor împiedica răspândirea coronavirusului. Asta pentru că studiile Pfizer au urmărit doar câte persoane vaccinate s-au îmbolnăvit de Covid-19.
Acest lucru lasă deschisă posibilitatea ca unele persoane vaccinate să se infecteze fără a dezvolta simptome și ar putea transmite apoi în tăcere virusul, mai ales dacă intră în contact strâns cu alții sau nu mai poartă măști. Din acst motiv, Vlad Voiculescu și MInisterul Sănătății recomandă celor vaccinați, chiar și după rapel, să poarte măștile de protecție, în continuare și după vaccinare.
Oamenii vaccinați încă trebuie să poarte o mască
Unele persoanele vaccinate pot fi răspânditoare tăcute ale virusului. Acestea ar putea să îl păstreze în circulație în comunitățile lor, punând persoanele nevaccinate în pericol.
”O mulțime de oameni se gândesc că, odată ce vor fi vaccinați, nu vor mai trebui să poarte măști. Va fi cu adevărat critic pentru ei să știe dacă trebuie să poarte în continuare măști. Asta pentru că ar putea fi totuși contagioși.”, spune Vlad Voiculescu.
În majoritatea infecțiilor respiratorii, inclusiv a noului coronavirus, nasul este principalul port de intrare. Virusul se înmulțește rapid acolo, făcând sistemul imunitar pentru a produce un tip de anticorpi specifici mucoasei, țesutului umed care acoperă nasul, gura, plămânii și stomacul.
Dacă aceeași persoană este expusă la virus a doua oară, acei anticorpi, precum și celulele imune care își amintesc de virus, opresc rapid virusul în nas înainte ca acesta să aibă șansa de a se apuca în altă parte a corpului, spun specialiștii.
Vaccinurile împotriva coronavirusului stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi. Aceasta pare a fi suficientă protecție pentru a împiedica persoana vaccinată să se îmbolnăvească. Unii dintre acești anticorpi vor circula în sânge către mucoasa nazală și vor sta de pază acolo.
Dar nu este clar cât din cantitatea de anticorpi poate fi mobilizată sau cât de repede. Dacă răspunsul nu este prea mare, atunci virușii ar putea înflori în nas, și ar putea fi strănut sau expirați pentru a-i infecta pe alții.