29 ian. 2023 | 23:06

Anunţul zilei despre recalcularea pensiilor. Toţi pensionarii aşteptau această veste

Social
Anunţul zilei despre recalcularea pensiilor. Toţi pensionarii aşteptau această veste
Bugetul pentru acest an mult diminuat, unul de criză

Marius Budăi a dat anunţul zilei despre recalcularea pensiilor! În cursul zilei de ieri anunțam noile modificări din sistemul de pensii românesc, referitor la noile vârste de pensionare pentru femei, majorate la 62 de ani, cnform cadrului legal aprobat în 2010. Anul trecut, în 8 decembrie, Guvernul de coaliție al României aproba planul de buget pentru 2023, cu scopul de a reduce deficitul fiscal la 4,4% din produsul intern brut și de a folosi fondurile de redresare ale Uniunii Europene pentru a impulsiona investițiile publice. Un al punct al începutlui de an era implementarea noului sistem de recalculare a pensiilor, iar ministrul Budăi a dat anunţul zilei despre recalcularea pensiilor.

Bugetul pentru acest an mult diminuat, unul de criză

Proiectul, publicat de Ministerul Finanțelor la începutul lunii decembrie, prevedea cheltuieli pentru investiții publice de 7,22% din PIB în 2023, adică 112 miliarde de lei, iar obiectivul de investiții pentru 2023 era prevăzut la 6,24% din PIB, dar este puțin probabil să fie atins, deoarece capacitatea administrativă slabă face ca proiectele de infrastructură să fie o provocare.

„Bugetul de anul viitor este construit pe un volum de investiții pe care l-aș numi istoric. Aș vrea să văd că acesta este îndeplinit, cred că ne dorim cu toții ca investițiile pe care le-am pus în buget să fie realizate.”, declara ministrul finanțelor, Adrian Câciu, la momentul publicării proiectului.

Premierul Ciucă, la acel moment, declara că bugetul urmărește să reducă deficitul de la ținta de 5,74%, întrucât ratingurile suverane depind de capacitatea guvernului de a reduce deficitul. Din păcate, infrastructura României se numără printre cele mai puțin dezvoltate din UE, cu nevoi masive de investiții în transporturi, sănătate și educație, iar analiștii au declarat că fondurile UE vor face o mare diferență chiar dacă țara nu le va utiliza pe toate.

În același timp, bugetul majora cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB, de la 2,0% în prezent, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, și crește bugetele pentru serviciile de informații pentru a contracara atacurile hibride. De asemenea, bugetul făcea loc pentru o majorare a pensiilor cu 12,5%, o creștere a salariului minim și plăți unice pentru pensionarii cu venituri mici.

Vezi și:  Recalcularea pensiilor. Detaliul pe care unii pensionari îl uită. Ce trebuie să facă, neapărat

Marius Budăi a dat anunţul zilei despre recalcularea pensiilor

Referitor la pensii, s-a majorat vârsta de pensionare, cel puțin pentru femei, iar astăzi, ministrul Marius Budăi a dat anunţul zilei despre recalcularea pensiilor. După aprobarea în coaliție a majorării de 12,5% a pensiilor, era de așteptat ca procedura de recalculare a pensiilor să înceapă cât mai devreme în acest an. Așa se face că astăzi, Ministrul Muncii Marius Budăi a dat anunţul zilei despre recalcularea pensiilor.

„Este o activitate premergătoare recalculării pensiilor în momentul în care vom avea textul final. Suntem la peste trei milioane de dosare. 4,8- 4,9 milioane de dosare, pentru că este în dinamica în această activitate, și cu siguranță până la 31 august în acest an vom închide această activitate.

Vom avea în primul trimestru spre final și acest text și îl vom trimite în Parlament pe dezbatere. Pe lângă discuțiile cu partenerii sociali voi avea și un text agreat, că așa este și așa este scris în PNRR și cu Comisia Europeană, astfel încât să nu avem ulterior alte piedici în implementare.

Sub nicio formă pensiile nu vor scădea, din contră, vom începe cu rezolvarea inechităților din sistem care bineînțeles că va avea nevoie de un impact bugetar consistent și vom vedea în ce perioadă își poate permite România să suporte acest impact, însă principala este rezolvarea inechităților din sistem”, a informat ministrul Muncii.

Conform informațiilor furnizate de Marius Budăi, începând de luna următoare, pensionarii vor avea parte de pensii majorate.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Capital.ro
Pizza cu puține calorii, rețetă rapidă și ușoară. O poți consuma fără grija kilogramelor în plus
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
România, OBLIGATĂ să mărească taxele și impozitele. Ce biruri li se mai pun românilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro