Anunțul momentului pentru acești angajați din România. Vor beneficia de concediu dublu, legea a trecut de Senat

de: Stan Nicu
20 12. 2022

Visul multor angajați, respectiv mai multe zile de concediu, este pe cale să devină realitate pentru o parte dintre români. A fost făcut anunțul momentului pentru acești angajați din România. Cu toții vor beneficia de concediu dublu, iar legea a trecut deja de Senat.

Care sunt angajații care vor avea concediu dublu. De ce s-a luat această măsură

Senatorii români au votat un proiect de lege care prevede ca părintii care adoptă un copil, să poată beneficia de un concediu de acomodare pe o durată de 2 ani.

Dacă până în prezent, concediul de acomodare în cazul adopției unui copil era de 1 an, lucrurile s-au schimbat conform „principiului de egalitate”.

Cei care înfiază copii vor avea drepturi ca și cei care au dat naștere copiilor

Astfel, părintii care au dat naștere unui copil au dreptul la un concediu de maxim doi ani, în prezent, prin trecerea prin Parlament a acestui proiect legislativ, drepturile părințiilor care au adoptat un copil sunt la fel ca cele ale părințiilor care au dat naștere unui copil.

De asemenea, indemnizația de creștere a unui copil se va stabili la fel, respectiv în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate de părinte în ultimii doi ani, anteriori nașterii copilului.

Ce sume primesc cei care rămân în concediu pentru creșterea copilului

Suma minimă pe care o poate primi părintele este de 1.250 lei, în timp ce aceea maximă nu poate depăși 8.500 de lei.

Proiectul de lege care vizează concediu dublu pentru cei care înfiază un copil a trecut de Senat și urmează votul Camerei Deputaților care este for decizional în ceea ce privește această lege.

Alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2023

Pe lângă mărirea pensiilor, a salariului minim, acordarea a tot felul de ajutoare, din 2023, conform autorităților, alocațiile copiilor vor fi și ele mărite.

Creșterea alocațiilor celor mici este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se face cu un procent calculat pe baza inflației.

Creșterea trebuie să acopere rata inflației pe anul trecut

Potrivit OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2: „Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”.

Cum rata inflației în 2021 a fost de 5,1%, potrivit INS, dacă s-ar aplica acest procent de creștere, alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei cu vârsta de până în 2 ani.