Anunţul momentului despre preţul gazelor naturale în Europa. Schimbarea se va simţi din luna noiembrie

de: Ana Chivu
20 10. 2021

Ce se întâmplă cu gazele naturale din Europa? O schimbare uriașă va avea loc în luna noiembrie. Modificările au loc în dreptul prețului. Iată detalii oferite de analiști! De ce se întâmplă acest lucru?

Schimbare resimțită în noiembrie: ce se întâmplă cu prețul gazelor din Europa?

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa a scăzut în cursul zilei de marți datorită unor prognoze care arată condiții meteo favorabile și intensificări ale vântului. Acest lucru ar însemna că sistemul energetic european va fi ajutat, sistem care s-a confruntat cu o situație tensionată în ultima perioadă, conform Bloomberg.

Vremea caldă de la începutul sezonului rece ajută astfel la reducerea impactului unor livrări reduse de gaze naturale din Rusia și al redirecționării spre Asia a livrării de gaze lichefiate. Mai mult decât atât, turbinele eoliene din Marea Britanie și Germania ar urma să producă în cursul zilei de joi cantități record de energie electrică.

La bursa din Olanda condițiile se schimbă la gaze naturale. Prețul a scăzut de marți cu 3.7% până la 90.49 euro pentru un Megawatt/oră. În timpul acesta, în Marea Britanie cotațiile au scăzut cu 8%. Au scăzut și cotațiile futures la cărbune și prețurile energiei electrice în Germania.

„Balanța globală a gazelor naturale se va calma”

„Începând din noiembrie, cu fiecare lună în care temperaturile vor fi peste media normală, balanța globală a gazelor naturale se va calma, ceea ce va elimina o mare parte din recenta creștere a prețurilor la gaze naturale și petrol”, susțin analiștii de la JP Morgan Chase & Co.

Temperaturile în Europa de Nord-Vest ar urma să fie peste media de sezon până joi, arată prognozele realizate de The Weather Co. Acestea se vor menține foarte bune până în cursul zilei de joi și de asemenea peste sau în apropiere de finele lunii noiembrie.

Analiștii mai arată și că joi producția de energie a turbinelor eoliene din Germania va depăși 52 de Gigavați, iar în parcurile eoliene din Marea Britanie va trece de 17 Gigavați.

„Noi importăm cantităţi relativ mici de gaze naturale”

“Recent am avut curiozitatea să verific datele din baza de date a ANRE şi am constatat că, în ultimii 15 ani, aproximativ 82% din necesarul de consum al României a fost acoperit din producţia internă de gaze naturale. Ne place să ne mândrim cu acest lucru şi până nu demult a fost un avantaj pentru consumatorii non-casnici şi pentru cei casnici care, prin intermediul unor intervenţii în preţuri au putut beneficia de nişte preţuri avantajoase.

Acest avantaj sau ce credeam noi că este un avantaj al României, faptul că o mare parte din necesarul de gaze naturale este acoperită din producţia internă, uşor-uşor mă tem că o să devină un dezavantaj, dacă nu este deja un dezavantaj.

Noi importăm cantităţi relativ mici de gaze naturale, în comparaţie cu pieţele învecinate şi datorită acestui fapt cred că din ce în ce mai greu se face loc la masa negocierilor pentru România”
Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei videoconferințe de specialitate (Sursa: cotidianul.ro)